Hlavní navigace

Nový Links: obrázkový a ještě akčnější!

11. 6. 2002
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Tato "recenze" vám přiblíží nejen novou verzi úžasného (nyní již nejen textového) browseru Links, ale i démonické osobnosti jeho vývojářů. Čtení na vlastní nebezpečí! :)

Motto: „Z nás nikdo interview dělat nebude!“ –PerM, ale prý je to z Šimka a Grossmana

Starring:

(zde měly být portréty, ale autoři programu nedovolili zveřejnit přesné podoby svých tváří, a proto fotografie záměrně deformovali :))

Tabulka č. 279
Mikuláš Patočka (Vrchní ideolog) Karel ‚Clock‘ Kulhavý
Petr ‚Brain‘ Kulhavý Martin ‚PerM‘ Pergel

Lingvistiká předvsuvčička: nedalo mi to, abych se nezeptala, jak se vlastně slovo Links skloňuje, zaslechla jsem totiž mezi samotným vývojářstvem postupně mnoho verzí, např. ten Links bez Linksu, ten Links bez Linkse, ty Linksy bez Linksů apod. Vrchní ideolog vyjádřil svou podporu verzi ten Links bez Linksu, dle Clocka je třeba striktně dodržovat Ideologické pravidlo #25376523576543/2-a729 08/02/2001 Sb., jež zní: „Slovo Links je nutno skloňovat zásadně dle libovůle a zcela bezprizorně.“.

Milé děti,

kdybyste byli pravidelnými návštěvníky oblíbené unixové laborky, jistě byste si v posledních měsících také všimli změny. Jisté komando, které se v dřívějších dobách věnovalo snad jen forbesení 0verkillu, kreslení nových levelů do 0verkillu, rýpání se ve všech útrobách systému a následným stížnostem, že tu nic nechodí a že by se to mělo zavřít včetně správců a služeb, si pojednou vzpomnělo, že mají rozepsanou novou verzi jednoho pěkného browseru a že by ho také mohli někdy dodělat :). A tak se nám chlapci poněkud zklidnili a horečně vyvíjeli, implementovali, testovali, pokřikovali na sebe po laborce úderná hesla a náhodný kolemjdoucí mohl sledovat, kterak utěšeně přibývají featury, lebzučky se mění v obrázky, ostatní browsery se postupně chodí zahrabat, přičemž vývojáři sedávají v laborce do stále temnějších nočních hodin (kromě vrchního ideologa, ten se práce účastnil vzdáleně z útrob své rakve, jejíž víko odsouvá jen v pondělí a v pátek, proto ho běžný smrtelník hned tak neuvidí).

A dočkali jsme se. Výsledek se dostavil již před několika týdny v podobě pre-verze, nicméně právě včera totiž vyšla konečně opravdová již zdebugovaná nová verze Linksu. Dost již stále chcípajícího NetChcípáka, věčně nedovyvinuté Mozilly a jejich klonů podobných vlastností. Links je jediným pořádným browserem pro celé muže a pochlapené ženy :) (ten smilík znamená nadsázku, tak mi prosím vy, ortodoxní Nechťskapáci, Mozilláci, Galeoňáci, Konquerátoři, Operátoři, Rys-ostrovidové, … či dokonce nedejbože Exploitátoři nenadávejte :)).

Mnozí z vás asi znají původní zdařilou čistě textovou verzi Linksu (viz recenze), kterou napsal sám velký Mikuláš v roce 1999. V této své textové podobě se Links téměř nezměnil, běhá na všem možném (zejména na obecném Unixu a obecném textovém terminálu), podporuje barvičky, na mnoha systémech myšičku, nicméně přibyly některé featury, z nichž nejdůležitější je asi podpora JavaScriptu. Přirozeně nechodí vše, už z povahy JS a textového rozhraní, nicméně i tak je to velmi užitečné a množina stránek, které textový Links zobrazí, se značně rozšířila, proto se vám upgrade zajisté vyplatí. Vylepšilo se ještě pár dalších blbostí, že by přibyly nějaké bugy, jsem zatím nezpozorovala :), ani systémové nároky se jistě nikterak drasticky nezvýšily.

Velkým překvapením pro mnohé však jistě je verze grafická, která, spolu s podporou JavaScriptu, vznikla díky tomu, že si Mikuláš v létě 2000 přibral na pomoc výše zobrazená a popsaná pochybná individua, a která běhá nejen v Xkách, ale i na konzoli pod svgalibou nebo framebufferem (pominu-li další perverzní systémy, jako např. OS/2, AtheOS, kompletní seznam všeho podporovaného najdete na stránkách projektu) a má jednu velkou výhodu – oproti Netchcípakovi (neřkuli Mozille) je opravdu ďábelsky rychlá. Krom toho zabere méně místa, celý Links (textový i grafický včetně fontů) se vlastně zkompiluje do jediné všeobsahující binárky (chlapci dali této vlastnosti vznešený název „Nízkoprofilový otisk v souborovém systému“ (NOVSS)), která má něco kolem 5MB (po stripnutí prý 3). Jinak grafická verze je co do vzhledu a ovládání všude úplně stejná, tedy na konzoli, v Xkách, na alternativních systémech… Dle Mikulášových slov se prý dá i za 2 – 3 dny intenzivní práce portovat na jakýkoliv jiný dostatečně specifikovaný grafický systém (což moje sparčata bohužel nesplňují, co se dá dělat :)). Uživatel textového Linksu si na grafickou verzi zvykne velmi rychle, protože ovládání je prakticky stejné (snad jen moje oblíbená šipečka doleva zde neznamená Back, nýbrž scrollování, Zpět obstarává klávesa Z), ovšem uživatele přecházejícího z jiného obrázkového browseru mohou odlišná vizáž a ovládání trochu odradit, přinejmenším bude potřebovat chvilku na adaptaci. Spousta věcí, bez kterých se běžný Franta uživatel neobejde, zde chybí, mnohé zcela úmyslně, například pozadí, které prý akorát ruší, změna kurzoru na odkazu (dle Braina, tiskového mluvčího, prý když už by to tam muselo být, tak pořádně, tedy formou obrovského nápisu přes celou obrazovku „DEBILE! TOHLE JE ODKAZ!“), i absence obligátních horních tlačítek a řádky na zapsání URL zřejmě mnohé zmate (jediným – a podle vývojářů jediným důležitým – tlačítkem je šipečka Back v pravém horním rohu). Nicméně když zmáčnete Esc nebo kliknete blízko horního okraje obrazovky, objeví se vám známá lišta meňátek, která jsou přeložena asi do dvaceti jazyků a jistě vás uspokojí. Řádku na zapsání URL lze vyvolat buď z meňátka, nebo tlačítkem G, prostě jako v textovém Linksu.

Možná jste už postřehli, že vývojářské skupinka má poněkud nestandardní pohled na svět, což se projevilo třeba i v tom, že prohlížeč disponuje skutečně vymakaným filtrem reklam, který funguje tak, že se animované gify pro jistotu nezobrazí vůbec žádné. Pokoušela jsem se protestovat, že existují i nereklamní animované gify, pro pobavení předkládám kousek rozhovoru (pozor, méně formální část článku! :)).

Johanka: Neukáže to mého sbíjejícího tučňáka, který značí, že stránka je ve výstavbě!
PerM: Tak to tam ještě dřív místo toho byly dvě lebzuky.
Brain: Oni jsou totiž důležitější věci na práci než sbíjející tučňáci (nebo přirážející tučnáci..)
Johanka: …to mi tam nepustěj!
Brain: Když to dáš do uvozovek, tak co ti můžou?
Johanka: No ale všechny řadové browsery ukazují animované gify…
Brain: Čemu říkáš řadový? Starý Linksy to taky neukázaly.
PerM: Když to potřebuješ, tak si to tam dopiš B-)

Podobně chlapci pohrdají i dalšími vyžadovanými „bfunesními featurami“ s poukazem na to, že Links nepsali pro žádná BFUčka, nýbrž pro sebe, protože dle Brainových slov potřebovali „pořádně akční browsič a ne nějakou měkkotu, kde se po stranách mrcasej obrázky. A komu se to nelíbí, ať používá něco jinýho“.

Takže BFUčka byla nyní zřejmě odrazena absencí multimediálních zbytečností, my ostatní se podíváme na zoubek dalším vychytávkám. To, že se nikde nemrcasí obrázky :), rozhodně neznamená, že by grafická stránka byla odfláknutá, spíš naopak, honosí se spoustou zajímavých featur, jejichž názvům nerozumím ani já, např. 48bitová gamma korekce (s tím si vážně vyhráli, když si s nastavením vyhrajete také, budou vám vaše barvičky všichni okolní browsiči závidět), k tomu speciální korekce pro LCD displeje, korekce velikosti bodů pro případ úchylného rozlišení, Floyd-Steinbergovo ditherování, antialiasing písmenek, možnost zvětšování písma na libovolnou velikost, zvětšování obrázků apod. Musím podotknout, že s fonty strávil Brain nejedno odpoledne a když jsem mu nahlédla přes rameno a prohlásila, že mu tam chybí jistá islandská písmenka, ihned je tam vlastnoručně dokreslil, takže podpora uživatelů v tomto směru vzorná :).

Teď blíže rozpitvejme podporu JavaScriptu. Nevím jak vy, ale já dosud pro browsení nativně používala Lynx/Links, když to bylo nutné, pustila jsem Xka a Netchcípáka, pokud to nezvládl, Mozillu, a jestiže to ani ona nezvládla, tak jsem po zralé úvaze, zda za to dotyčná stránka skutečně stojí, přesedla k nejbližším Windowsům a pustila Exploitera, kde to většinou prošlo. Nový Links bych zařadila někam kousíček nad Mozillu, nicméně web Národního divadla a pár podobných bohužel stále odolává. Což mi tedy samozřejmě nedalo, abych se nezeptala, jak je to možné, že spousta javascriptích stránek se zobrazí pouze v Exploiteru.

Brain: Je to přefeaturovaný, mají špatnou gramatiku nebo document object model. Oni totiž ty prasata, co píšou stránky, ani nevědí, že je nějaká norma, tak tam něco naplácaj, zkusí si to jedním nezdařilým interpreterem v jedné nezdařilé verzi, ono to projde a oni si myslí, že je to dobře. A když to pustěj někde jinde, tak to nejde, protože používaj nedokumentovaný, nestandardní a zakázaný featury.
Johanka: Takže všechny stránky, co nejdou zobrazit, jsou špatně napsané?
PerM: Některý jsou napsaný dobře a maj featury, který já jsem se ještě neobtěžoval implantovat.
Brain: A nebo styleshity, který taky nemáme, protože nás nevzrušujou a není na to čas.

Když to shrnu, pokud vám nevadí absence stylesheetů, dopadá Links na javascriptovaných stránkách podobně, jako všechny ostatní Linuxové browsery, v mnoha případech i lépe, PerM se například chlubí tím, že udělal JavaScriptům „akční účtování paměti a jak přetečou v mísy, tak je to praští po dutině kebeční, takže na systém (ev. Linksy) by Javascriptem neměl jít udělat DoS attack zaflákavající pamět“. Ještě pro pobavení, kdo to neznáte :), na tuhle stránku chlapci narazili, když hledali něco na testování JavaScriptu.

Takže pár slov závěrem, zhodnocení a tak :), nový Links se mi líbil a od té doby, co ho mám nainstalován, jsem jiné browsery spouštěla pouze za účelem testování, abych nakonec zjistila, že co nechodí v Linksu, nechodí většinou ani nikde jinde (akorát to tam nechodí daleko pomaleji). A nebojte se, vývojářské komando jsou sice drsní hoši, ale nakonec tam ty animované gify, pozadí a další zbytečnosti určitě dopíšou. Jinak koncem června se bude Links na matfyzu obhajovat jako softwarový projekt, takže koukejte všichni držet palce, dále můžete vývojáře podpořit přispěním Qčky k tomuto článku, neboť výtěžek jim bude věnován na pivo (abstinentská část ansámblu si možná místo toho pořídí leštidlo na Ronju).

Až si budete po večerech prohlížet zdrojové kódy, možná vás taky občas něco dostane pod stůl, jako např. mě PerMova funkce sezer_zizalu a identifikátor ale_te_lipy_se_nez­vdam. Tak jsem se ještě optala, zda má takové hlášky pouze PerM…

CS24_early

Brain: Ne, my v tom soutěžíme! Jednou jsem takhle seděl v úlabáči, Perm prohlásil ‚Abych tu nepovečeřel!‘, tak jsem to tam hned napsal.
Johanka: A to jste nepomysleli na zahraniční čtenáře kódu?
Brain: Nepomysleli, to mě v tu chvíli ani nenapadlo. Zahraničním čtenářům by nepomohlo, kdyby tam byl nicneříkající temporární název, takhle je to aspoň akčnější.
PerM: Jako trouba = tak_se_ukaz_Kol­bene;…


Screenshot demonstrující ďábelské možnosti grafiky a JavaScriptu :)
Další pěkné screenshoty najdete zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku