Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 23.11. do 29.11.2002

30. 11. 2002
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Banco do Brasil na Linuxu – Souboj UnitedLinux vs Red Hat – Nizozemský Microsoft je nešťastný – Volvo se rozhodlo pro Linux – Mozilla 1.2 – Microsoft „varuje“ Ministerstvo obrany USA – Jádro 2.4.20 – Administrátoři kašlou na záplaty – Vzrostly naděje na prosazení „legálního hackování“ a další.

24. 11. 21:54

Indie na sebe v posledních dnech dokázala strhnout pozornost IT světa. Nejenže ji navštívil Bill Gates, ale i hlava opozice, Richard Stallman, zavítal ve stejný čas na stejné místo – do města New Delhi. Indie je zkrátka důležitý rozvíjející se trh a tak se dějí věci dříve nevídané. Více na FinancialExpress.

Radoomek

24. 11. 22:00

Zákon DMCA již nějakou dobu platí a stihl ukázat své klady i zápory. Díky záporům musel čelit několika pokusům o změnu a nyní má veřejnost možnost vyjádřit se k jeho inovovanému znění a výrazně tak ovlivnit jeho kvality. Ano, mluvíme o USA. Více na ZDNetu.

Radoomek

25. 11. 00:00

Na AbcLinuxu vyšel další díl Jaderných novin, který se mimo jiné věnuje také potenciální možnosti zařazení zbrusu nového Reiser4 do jádra řady 2.5.

mik

25. 11. 07:00

Nový server pro security.debian.org již nahradil stroj ugrilovaný při požáru university v Twente. Tým se omlouvá za dvoudenní výpadek této důležité služby (kéž by vše probíhalo tak rychle). Podrobnosti na LinuxToday a Debianu.

Radoomek

25. 11. 08:08

Trošku příliš obecný, nejspíše na manažery cílený článek o šancích Linuxu uspět na desktopu, přinesly MercuryNews. Navzdory odhadům, které hlásají IT vědmy, autor soudí, že díky snaze mnoha vlád přesunout agendu na Linux, má tučnák na desktopu šanci.

Radoomek

25. 11. 09:22

Pokud potřebujete na svém operačním systému IBM OS/2 a eComStation používat nějaké ty programy z Linuxu, věřte, že se toho pro OS/2 portuje dosti. Důkaz naleznete na stránkách os2ports.com. (Upozornil Filip Molčan)

tok

25. 11. 09:27

Velká brazilská banka Banco do Brasil oznámila, že hodlá konsolidovat svůj serverový park v Evropě. Servery iSeries s Linuxem dodá IBM, což má bance přinést kromě nárůstu výkonu i velké úspory spojené se softwarem. Více na TheInquireru.

Radoomek

25. 11. 09:55

Eric Rescorla, který napsal několik knížek o SSL a živí se jako nezávislý konzultant, prověřil administrátory linuxových serverů ohledně nedávné díry v OpenSSL. Ta byla oznámena koncem července a později ji využil i červ Slapper. Zatímco se všeobecně staví linuxoví administrátoři nad ty z Windows, výsledky výzkumu ukázaly, že je to vždy především v lidech. Z 10 administrátorů jich 6 nic neudělalo pro opravu po jejím ohlášení a 3 neopravili systémy ani poté, co se začal šířit červ Slapper. Více Živě. (Upozornil AHA)

tok

25. 11. 10:14

Iniciativa Interchange of Data between Administrations (IDA) při Evropské komisi zpracovala studii, v níž doporučuje sdílení softwaru mezi státními správami a jeho šíření pod open source licencemi. (Upozornil Miloslav Nič)

mik

25. 11. 16:00

Do MontaVista Software, předního producenta vestavěného Linuxu (MontaVista Linux), zainvestovala firma Yamaha. MontaVista Linux Professional Edition si navíc zakoupila firma NEC pro svůj nový multifunkční harddiskový videorekordér AX10. Ten nabízí mnohé zajímavé funkce včetně možnosti ovládání na dálku pomocí i-mode mobilního telefonu. Podrobnosti na CNetu.

Radoomek

25. 11. 16:10

Souboj UnitedLinux vs Red Hat patří mezi sledované causy těchto týdnů. Článek na ChannelWebu vidí výhodu UL ve způsobu, jakým se dostává k zákazníkům. Skupina UL má totiž dobré vazby na velké množství prodejců, jejichž prostřednictvím je prodáván. RH naproti tomu prodává vlastně jen Velká Modrá a jinak jde vlastní cestou.

Radoomek

25. 11. 17:08

Nizozemský Microsoft je nešťastný z návrhu holandských Zelených (Groenlinks), který by od roku 2006 vyžadoval jen Open Source software na všech vládních počítačích. Zdá se, že brzy bude snazší spočítat země, kde podobné návrhy nepadnou, než ty, které nehodlají zůstat závislé na proprietárním software. Více k věci na EuropMedia.

Radoomek

25. 11. 17:25

Projekt QtMozilla (dříve znám jako QtScape) volá o pomoc. Pokud se nenaleznou vývojáři, kteří by se do něj zapojili, nejspíše zajde na úbytě. Cílem projektu je vytvořit front-end prohlížeče Mozilla založený nativně na knihovně Qt. Podrobnosti na LinuxAndMain.

Radoomek

26. 11. 07:21

Linuxový veterán Alan McConnell hodlá prosazovat Open Source na nejvyšších místech. Založil tedy konferenci, jejímž cílem je vyvíjet tlak na zaměstnance amerického kongresu tak, aby alespoň někteří přešli na Linux. Za první cíl si klade přesvědčit House Information Services, zajišťující IT služby pro Kongres, aby přeportoval svůj software i pro Linux. Dnes je využití OS v Capitoll Hillu asi takovéto: 12000 Windows a 150 Maců, což překonává snad i stav v Microsoftu. Více NewsForge.

Radoomek

26. 11. 08:50

Volvo se definitivně rozhodlo pro Linux. Vybralo si nabídku IBM a díky jejich farmě strojů s Linuxem bude moci nadále vyvíjet a testovat své vozy virtuálně. Podrobnosti přinesl ITP.

Radoomek

26. 11. 08:59

RAV Antivirus začal dodávat RAV AntiVirus for Samba, který běhá na Linuxu. Sdílení dat nad smb protokolem tak může být mnohem bezpečnější. Produkt detekuje veškerý malware, ať již útočí na Windows, Linux, či další OSy. Podrobosti naleznete v tiskové zprávě.

Radoomek

26. 11. 09:16

Úvahy nad zbytečností BIOSu v základních deskách již probíhají delší dobu, ale konečně se OS projekty, které by jeho odstranění umožnily, dostaly do použitelné fáze. LinuxBIOS společně s BOCHS umožňují bootování PC do prakticky libovolného operačního systému bez využití Closed Source BIOSů. Dosud je však podporováno jen omezené množství motherboardů. Více v tomto ohlášení.

Radoomek

26. 11. 09:59

Zajímá-li někoho, že pro svou zemi riskujete svůj život, tak lidi z RIAA určitě ne. Dle TheRegisteru RIAA v US NAVY zkonfiskovala 100 PC s nelegálními mp3. Další vítězství RIAA zaznamenala, když Madster dostal příkazem filtrovat hudbu ve své P2P síti. Do třetice pak vzrostly naděje na prosazení „legálního hackování“, které umožní kameníkům „prozkoumat“ PC podezřelá z obsahování nelegální hudby.

Radoomek

26. 11. 11:59

Kompaktní velikost tzv. blade serverů bledne vedle nových serverů od Dellu. Do 3U pozice se jih vejde 6 a jejich výkon zajišťují procesory od Intelu (Pentium III) či Transmety. Operačním systémem je Linux a k dispozici je množství hardwarových konfigurací. Více na LinuxJournalu.

Radoomek

26. 11. 15:50

Na adresu Sun Microsystems směřuje petice, jejímž cílem je otevření kódu kancelářského balíku Lighthouse Applications. Ten byl dříve součástí NeXTSTEPu a OPENSTEPu, nicméně dnes nepatří do linie, kterou Sun prodává či jinak využívá a přitom by byl vhodným základním bodem pro vývoj nových aplikací.

Radoomek

26. 11. 17:34

Po DDoS útoku, který odstavil 7 ze 13 kořenových DNS serverů, přišel minulý čtvrtek pokus o DDoS na DNS servery spravované firmou UltraDNS Corp. Ta obsluhuje DNS například pro Oracle a další firmy, dále TLD .info a v budoucnu i .org. Útok byl solidní, nicméně 40 serverů rozmístěných po planetě jej s přehledem zvládlo. Téměř to ale vypadá, že někdo testuje, kde je v DNS systému nejslabší místo. Dlouhodobější odstavení DNS by nebyla vůbec legrace. Více Theregister.

Radoomek

27. 11. 07:37

Akce proti pirátění se množí. V Dánsku dostalo asi 150 uživatelů sítí KaZaA a eDonkey účet ve výši 14000$ za nahrávky, které obsahovaly jejich počítače. Organizaci The Danish Anti Pirat Gruppen se povedlo získat soudní příkaz, který jim zajistil přístup k záznamům o IP adresách uživatelů. APG ocenilo CD na 16$ a film na 60$. Pokud dotyční vše smažou z harddisků, zaplatí jen polovinu a nebudou obžalováni u soudu, jinak… Více TheRegister.

Radoomek

27. 11. 09:00

Od dnešního rána je dostupná Mozilla 1.2. Co je nového? (Upozornil AHA)

tok

27. 11. 09:46

Switch do LAN sítí Alcatel OmniSwitch 7700/7800, na němž běží Alcatel Operating System (AOS) version 5.1.1, obsahuje nepěkný backdoor, který mohou crackeři snadno zneužít. Více TheRegister.

Radoomek

27. 11. 09:53

Recenzi nového přírůstku mezi linuxovými operačními systémy – Xandros Desktop 1.0 – přinesl OSNews.

Radoomek

27. 11. 10:34

Novým šéfem SuSE Linux AG se stal Richard Seibt a nového šéfa si zvolili i u Mandrakesoftu – stal se jím François Bancilhon. O obou představitelích se rozepisuje LinuxToday.

Radoomek

27. 11. 10:38

PPC vyhledavače byly dosud na českém Internetu skoro neznámým pojmem. To se však v poslední době změnilo a dnes tu máme hned dva. Co mají společného, čím se liší a jaká je čeká budoucnost? Lupa.

tok

27. 11. 11:20

Kyberdisidenti – dosud v Bělorusku neznámý pojem. Bylo jen otázkou času, kdy se v Lukašenkově republice objeví webová stránka, která jde proti vůli mocných úřadů a navzdory tajné policii KGB. O kyberdisidentech se v posledních letech nejčastěji hovoří v případech novinářů z Číny, Vietnamu a Tuniska, kteří našli útočiště na internetu po úředním zákazu jejich publikování v tištěných médiích. Nyní se objevují i v Bělorusku.

tok

27. 11. 13:34

Sun Microsystems oznámil, že vyvíjí StarOffice developers kit. Cílem vydání tohoto SDK je, jak jinak, snaha o usnadnění vývoje aplikací a zdokonalení StarOffice, čímž se Sun chce dostat na kobylku Microsoftu a jeho MS Office. Podrobnosti TheRegister.

Radoomek

27. 11. 15:46

Recenzi nové Ximian Evolution 1.2, což je Outlooku podobný emailový klient s mnoha ambicemi, přinesl TheRegister. Všímá si instalace, nových vlastností i funkčnosti produktu. Závěrem pak praví, že tato verze za upgrade stojí.

Radoomek

28. 11. 09:36

Speciální víza byla vystavena pro Dmitrie Skljarova a Alexe Katalova (CEO ElcomSoftu) americkým imigračním úřadem. Soudce pravil, že pokud se včas dostaví, tak soud bude. ElcomSoft čelí obvinění, že vývojem a prodejem SW, který dovoluje uživateli manipulovat s materiálem pro eBook chráněným softwarem od Adobe, porušil zákon. Podrobnosti na Wired.

Radoomek

28. 11. 09:45

Microsoft zvažuje nasazení mnohem volnější licenční politiky pro malé podniky. Cílem je zabránit tomu, aby podniky přešly raději na Linux, než by podepsaly současné dosti nevýhodné licenční podmínky (tzv. Licensing 6) Microsoftu. Právě to se totiž nyní děje. Více na CNetu a MSNBC.

Radoomek

28. 11. 10:04

Bugzilla team oznámil dostupnost verze 2.17.1. Ta je určená zatím jen pro vývojáře, uživatelům se doporučuje stabilní verze 2.16.1. Nicméně například na bugzilla.mozi­lla.org již upgradovali. Mezi novinky patří mimo jiné definice závislostí a klíčových slov již při zadávání bugu. (Upozornil AHA)

tok

28. 11. 10:11

Vyšlo nové číslo e-zinu „binarnych sxizofrenikov“ – prielom #18.

ToZ

28. 11. 10:59

Na AbcLinuxu vyšel článek věnující se přehrávání DVD pod Linuxem. Naleznete v něm jak obecný úvod do problematiky, tak informace o dostupných přehrávačích a jejich možnostech.

mik

28. 11. 11:11

11. září 2001 a simulace vědců ukázaly, že dnešní Internet je velice zranitelný, pokud dojde k útoku na klíčové uzly. Díky komercionalizaci se totiž výrazně zvýšila koncentrace klíčových linek do relativně malého prostoru. Místo obecného grafu tak struktura mnohde připomíná spíše hvězdicovou se všemi příslušnými riziky. Podrobnosti na BBC.

Radoomek

28. 11. 16:15

Cinelerra, populární nástroj pro střih audia a videa na Linuxu, se dočkal verze 1.1. (Upozornil Jiří Hubka)

tok

29. 11. 07:55

Skupina vedená Microsoftem „varuje“ Ministerstvo obrany USA, aby si velmi dobře rozmyslelo, než přijme Open Source alternativy místo stávajících. „Útok“ je veden jako odpověď na studii o využití Open source, kterou DoD zadalo firmě Mitre. Ve skupině je kromě Microsoftu například Cisco, Intel a mnoho dalších. Podrobnosti TheRegister a CNet.

[Radoomek]

29. 11. 08:58

Uběhlo teprve pár měsíců od mamutí fúze HP s Compaqem a vše už vypadá poněkud jinak, než bylo prezentováno před fúzí. HP rozjelo mohutnou reklamní kampaň na HP a o Compaqu ani slovo, přičemž uvnitř firmy patří k dobrému bontonu o fúzi nemluvit. Celé je to trošku zvláštní, protože Compaq byl vyhlášen ve Velké Británii značkou roku. Ostatně již neexistuje ani dvojka, která fúzi vedla, protože Don Capellas z čela Compaqu odstoupil.

[Radoomek]

29. 11. 09:43

Oproti minulému měsíci se podle měření Netcraft Web Server Survey obrátila v listopadu situace obou vedoucích produktů na trhu HTTP serverů. Apache totiž tentokrát ztratil 0,70 % a jeho podíl klesl na 64,69 %, zatímco druhý v pořadí MS IIS si o 0,53 % polepšil a celkově ovládá 25,59 % trhu. Relativně hodně – o 0,29 % – si polepšil třetí Zeus, nicméně i tak je jeho podíl pouhých 1,64 %.

[mik]

29. 11. 09:49

Na světě je jádro 2.4.20. Kompletní seznam změn najdete zde. (Upozornilo více čtenářů)

[mik]

29. 11. 09:51

V Galeonu 1.2.7 s Mozillou 1.2 již funguje xft antialiasing. UPDATE: AA fungoval i předtím, jen bylo třeba patchovat zdrojáky Mozilly a složitě se vrtat v konfiguraci moz+gal. Teď jsou k sehnání luxusní rpm pro RH 8.0. (Upozornil Václav Rikal)

[tok]

29. 11. 11:30

Omlouvám se za nepřesné údaje ve zprávě o zátahu Dánské Antipirátské skupiny. Ve skutečnosti naúčtovali 150ti uživatelům P2P sítí nikoli 14000$, ale celkem asi 130000$. APG se vyjádřilo, že nyní nemají v úmyslu zaměřit se na koncové uživatele, ale na ty, kteří data nabízejí. Podrobnosti přinesl TheRegister.

[Radoomek]

root_podpora

29. 11. 13:07

Statut vývoje Javy u Sunu se změnil. Od Java 2 Enterprise Edition (J2EE) 1.4, která by se měla objevit v prvním čtvrtletí roku 2003, by Java měla být komplet Open Source. Na portu Java Server Pages se již pracuje u Apache Foundation.

[Radoomek]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku