Hlavní navigace

Uvolněna nová verze prostředí KDE pro Linux

24. 10. 2000
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Právě vychází další generace hlavního prostředí pracovní plochy pro Linux(R) a ostatní Unixy (R)

23. října 2000, INTERNET. Tým KDE dnes oznámil vydání KDE 2.0 (kódové jméno Kopernicus), novou verzi svého mocného, modulárního a internetového prostředí pracovní plochy. Tato dlouho očekávaná verze představuje novou generaci série KDE 1, která získala mnohá ocenění a právě něco před rokem vyvrcholila vydáním verze KDE 1.1.2. Kopernicus je výsledkem práce stovek vývojářů z více než 30 zemí světa.

„Se zkušenostmi získanými během vývoje KDE 1 jsme skoro kompletně přepracovali KDE 2, a učinili jsem jej tak ještě více intuitivním, mocnějším a uživatelsky příjemnějším,“ vysvětlil Matthias Ettrich, zakladatel projektu KDE. Myslíme si, že současní uživatelé KDE budou příjemně překvapeni pozoruhodnými vylepšeními, kterých jsme dosáhli. KDE 2 nabízí uživateli výhody ze souladu se standardy a z řady nových technologií, od Konqueroru, plnohodnotného prohlížeče WWW stránek a správce souborů, přes KOffice, integrované sadě kancelářských aplikací, až po spoustu vylepšení jako např. rozšířená témovatelnost KDE a možnosti přizpůsobení pro nové Centrum nápovědy. Pro vývojáře KDE nabízí výběr z řady mocných nástrojů – od KParts, objektová komponentová technologie, až po KIO, síťově transparentní I/O technologie – pro rychlý vývoj a šíření prvotřídního volného anebo proprietárního softwaru."

„Jsme velice nadšeni vydáním verze KDE 2.0,“ řekl Ransom Love, CEO Caldera Systems, Inc.. „Naši zákazníci s netrpělivostí očekávali přechod na tuto špičkovou Linuxovou technologii nejen pro své servery, ale i pracovní stanice. KDE 2 bude tvořit stavební kámen OpenLinux eDesktop, naše řešení pro bezproblémovou a nákladově výhodnou strategii.“

„SuSE Linux pohlíží na KDE 2 jako na jeden z klíčových momentů, který dostane Linux i na pracovní stanice a zajistí mu tak úspěch, kterého se mu již dostalo na serverové straně“ řekl Dirk Hohndel, CTO SuSE AG. „Jsme nadšeni, že můžeme nabídnout KDE 2.0 jako výchozí pracovní prostředí v nové verzi operačního systému SuSE Linux. Jsem přesvědčen, že další vývojáři si uvědomí enormní potenciál, který KDE 2 nabízí a převedou své aplikace na Linux/KDE.“

„Jelikož se Linux-Mandrake zaměřuje na zjednodušení práce s Linuxem, jsem velice potěšeni, že můžeme zahrnout KDE 2 do své nadcházející verze Linux-Mandrake 7.2“, dodal Gaël Duval, spoluzakladatel společnosti Mandrakesoft. „Spolu s KDE 2 a KOffice tým KDE opět předvedl své hluboké odhodlání učinit Linux životaschopnou alternativou pracovního prostředí pro všechny uživatele.“

„Corel has had a long, successful relationship with the KDE project, and the release of KDE 2.0 is an important milestone for Linux,“ said Rene Schmidt, Executive Vice President for Linux Products, Corel Corporation. „We believe that our customers will be ecstatic over the improvements and new features of this landmark version. The enhancements to the framework provide power for the desktop in the simple and elegant fashion that our customers have grown to expect.“

Kopernicus zahrnuje hlavní knihovny a pracovní plochu KDE, první verzi sady KOffice a přes stovku aplikací z ostatních základních balíků KDE: Administrace, Hry, Grafika, Multimédia, Síť, Osobní správa informací (PIM), Hračky a Nástroje. Kopernicus je nyní dostupný v 15 jazycích (pozn. překl.: včetně češtiny), v následujících týdnech přibude dalších 20.

Celé KDE 2.0 je k dispozici zadarmo pod licencí Open Source. GUI toolkit firmy Trolltech™ Qt® 2.2.1, na kterém je KDE založeno, je nyní dostupný pod dvěma Open Source licencemi: Q Public License a GNU General Public License.

KDE 2: The K Desktop Environment. Konqueror je prohlížeč WWW nové generace, správce souborů a prohlížeč dokumentů. Konqueror je široce považován za průlom pro Linux na desktopu; je plně kompatibilní se standardy, má komponentově orientovanou architekturu, která kombinuje funkčnost aplikací jako Internet Explorer®, Netscape Communicator® a Windows Explorer®. Konqueror bude podporovat celou řadu současných internetových standardů, jako jsou JavaScript, Java®, HTML 4.0, CSS-1 a CSS-2 (kaskádové styly), SSL (Secure Socket Layer pro bezpečnou komunikaci) a zásuvné moduly aplikace Netscape Communicator® (pro přehrávání technologií jako Flash™, RealAudio™, RealVideo™ a podobně). Velká většina těchto technologií je již implementována a plně funkční v KDE 2.0.

KDE 2 je rovněž vydáváno s první verzí vysoce očekávané sady kancelářských aplikací KOffice. Tato integrovaná sada zahrnuje tabulkový procesor (KSpread), vektorový kreslící program (KIllustrator), rámečkově orientovaný textový editor (KWord), prezentační program (KPresenter) a aplikaci pro tvorbu grafů (KChart). Nativní souborové formáty jsou založeny na XML; práce na filtrech a proprietárních binárních formátech se vyvíjí. V kombinaci s mocným skriptovacím jazykem a schopností vkládat jednotlivé komponenty mezi aplikacemi pomocí komponentové technologie KParts, sada KOffice brzy pokryje nároky i těch nejnáročnějších uživatelů.

Kromě toho síťová transparentnost knihoven KIO poskytuje podporu pro přístup nebo prohlížení souborů na Linuxu, přes NFS, sílené prostředky SMB MS Windows®, HTTP stránky, FTP anebo LDAP adresáře. Tato modulární souborová architektura KDE zjednodušuje přidávání dalších protokolů (jako např. IPX nebo WebDAV) do KDE, a ty budou pak automaticky dostupné všem aplikacím KDE.

KDE 2 zavádí novou multimediální architekturu, založenou na aRts, Analog Realtime Synthesizer. Arts umožňuje současné přehrávání audio a video proudů, ať už lokálně nebo po síti. Arts je plnohodnotný zvukový systém, který zahrnuje filtry, modulární analogový syntezátor a směšovač. Jeho architektura umožňuje vývojářům vytvářet další filtry (moduly) a uživatelům aplikovat sekvence filtrů pomocí drag-n-drop aplikace. Podpora videa je dostupná pro formáty MPEG 1, 2 a 4 (experimentální), jakožto pro AVI a DivX.

Přizpůsobitelnost KDE zasahuje každý aspekt tohoto pracovního prostředí příští generace. Propracovaný podpora témat v KDE začíná u stylů Qt, který umožňuje vývojářům a designerům vytvořit si svoje vlastní témata ovládacích prvků. KDE je dodáván s více než 14 těmito styly; některé z nich emulují vzhled různých operačních systémů a navíc je podporován i import témat GTK a GNOME. Další nastavení umožňuje uživatelům: vybrat si z témat ikon, systémových zvuků ( pomocí jednoduchého drop-and-replace); výběr z více než 30 jazyků; úpravu nástrojových lišt a nabídek; aplikování jednoduchého nebo dvojitého kliknutí k aktivaci položek na pracovní ploše; navigaci pomocí klávesnice místo myši; a mnoho dalších vlastností. Navíc KDE 2 plně podporuje Unicode a BIDI (jazyky jako Arabština a Hebrejština) a KHTML je jediné renderovací volně dostupné jádro, které zvládá tyto vlastnosti na platformě X11/Linux.

Kromě vyjímečné podpory Internetu a standardů pro sdílení souborů zmíněné výše, KDE 2 je plně kompatibilní s dostupnými desktopovými standardy pro Linux. KWin, nový správce oken KDE vyhovuje nové specifikaci pro správce oken Window Manager Specification. Konqueror a celé KDE vyhovují standardu pro soubory pracovní plochy Desktop Entry Standard. Dále je celé KDE plně kompatibilní s protokolem X Drag-and-Drop (XDND) a s protokolem správy relace X11R6 session management protocol (XSMP).

KDE 2: The K Development Environment. Kopernicus nabízí vývojářům bohatou sadu technologických vylepšení nad kritiky oceňovanou sérií KDE 1. Mezi tyto patří hlavně Desktop COmmunication Protocol (DCOP), I/O knihovny (KIO), objektový komponentový model (KParts), třídy pro tvorbu GUI postavené na XML a standardní renderovací jádro (KHTML).

DCOP je komunikační protokol typu klient-klient, předávaný serverem pomocí standardní X11 knihovny ICE. Protokol podporuje jak předávání zpráv, tak vzdálené volání procedur pomocí brány XML-RPC ↔ DCOP. Dostupné jsou vazby pro C, C++ a Python, spolu se zatím experimentálními vazbami pro Javu.

KIO implementuje vstupně-výstupní operace v odděleném procesu, a umožňuje tak aplikacím vytvořit neblokované GUI bez použití vláken. Tato třída je síťově transparentní, a tudíž může být použita pro přístup k lokálním souborům, stejně jako přes protokoly HTTP, FTP, POP, IMAP, NFS, SMB a LDAP. Tato modulární souborová architektura KDE navíc zjednodušuje přidávání dalších protokolů jako např. WebDAV), a ty budou pak automaticky dostupné všem aplikacím KDE. KIO implementuje službu typu „trader“, která umožňuje vyhledávání specifických MIME typů a ta může být poté začleněna do požadující aplikace pomocí technologie KParts.

KParts, komponentový objektový model KDE 2, umožňuje aplikacím vnořit do sebe část nebo dokument jiné aplikace. Tato technologie zvládá veškeré aspekty takovéhoto „zanořování“, včetně umístění nástrojových lišt, správné slučování nabídek a (de-)aktivaci daného dokumentu. KParts rovněž spolupracuje s KIO traderem při vyhledávání dostupných ovladačů pro daný MIME typ, protokol nebo službu. Tato technologie je široce využívána v sadě KOffice a v aplikaci Konqueror.

XML GUI využívá XML k vytváření nabídek, nástrojových lišt a v budoucnu i dalších aspektů uživatelského rozhraní. Tato technologie nabízí vývojářům a uživatelům výhodu jednoduché přizpůsobitelnosti GUI a automatickou kompatibilitu se standardy KDE Standards and Style Guide, nezávisle na modifikaci těchto standardů.

KHTML je renderovací a vykreslovací jádro plně kompatibilní s HTML 4.0 Tato třída podporuje celou řadu současných internetových standardů, jako jsou JavaScript, Java®, CSS-1 a CSS-2 (kaskádové styly), SSL (Secure Socket Layer pro bezpečnou komunikaci) a zásuvné moduly aplikace Netscape Communicator® (pro přehrávání technologií jako Flash™, RealAudio™, RealVideo™ a podobně). Třída KHTML může být jednoduše využita v jiné aplikace buďto jako normální widget (standardními mechanismy X Window), tak jako komponenta (pomocí technologie KParts). Na druhé straně má KHTML schopnost pohltit do sebe jinou komponentu pomocí již zmiňované technologie KParts.

Více informací o KDE 2 je dostupných na slideshow prezentaci a na WWW stránkách KDE, včetně stále se vyvíjejícího FAQ, které Vám zodpoví dotazy ohledně přechodu z KDE 1.x na KDE 2.0, velkého počtu screenshotů, vývojářských informací včetně průvodce vývojáře přechodem na KDE 2.0 KDE 1.1 porting guide.

Stahujeme a kompilujeme Kopernicus

Zdrojové balíky Kopernika jsou volně dostupné pro stažení na ftp://ftp.kde­.org/pub/kde/st­able/2.0/distri­bution/generic/src/ nebo v příslušném adresáři na některém z mirror serverů. Kopernicus vyžaduje qt-2.2.1, který je dostupný na výše uvedených místech jako qt-x11–2.2.1.tar.gz. Kopernicus nebude pracovat se staršími verzemi Qt.

Další informace ohledně kompilace a instalace Kopernika najdete v instalačních pokynech; narazíte-li na problémy při kompilaci, tak často kladených dotazech compilation FAQ.

Instalujeme binární balíčky

Někteří distributoři dodávají binární balíčky KDE pro jisté verze svých distribucí. Některé z těchto binárních balíčků Kopernika budou volně dostupné ke stažení na ftp://ftp.kde­.org/pub/kde/st­able/2.0/distri­bution/ nebo v příslušném adresáři na některém z mirror serverů. Prosím všimněte si, že tým KDE není zodpovědný za tyto balíčky, jelikož jsou dodávány třetí stranou – typicky, ale ne vždy, dodavatelem konkrétní distribuce.

Kopernicus vyžaduje qt-2.2.1, který je dostupný na výše uvedených místech jako qt-x11–2.2.1.tar.gz. Kopernicus nebude pracovat se staršími verzemi Qt.

V době vydání jsou k dispozici binární balíčky pro tyto distribuce:

Binární balíčky pro další distribuce budou k dispozici v následujících dnech a týdnech. Prosím navštivte opět naše FTP servery pro kontrolu.

root_podpora

O prostředí KDE

KDE je nezávislý kolaborativní projekt stovek vývojářů na celém světě, jenž usiluje o vytvoření sofistikovaného, přizpůsobitelného a stabilního pracovního prostředí, postaveném na komponentách a síťově transparentní architektuře. KDE je živoucím důkazem OpenSource softwaru, založeném na vývojovém modelu ve stylu „Bazaar“, který vytváří software porovnatelný, a v mnoho ohledech převyšující komplexní komerční software.

Pro více informací navštivte WWW stránky KDE.


Tabulka č. 83

Tiskové kontakty:

USA:

Kurt Granroth

granroth@kde.org

(1) 480 732 1752
 

Andreas Pour

pour@kde.org

(1) 718 456 1165

Evropa (francouzština a angličtina):

David Faure

faure@kde.org

(44) 1225 837409

Evropa (angličtina a němčina):

Martin Konold

konold@kde.org

(49) 179 2252249

Evropa (čeština, angličtina, francouzština):

Lukáš Tinkl
lukas@kde.org

Byl pro vás článek přínosný?