Hlavní navigace

Gimp z pohledu (bývalého) uživatele nejmenovaného grafického editoru

27. 5. 1999
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Grafický editor GIMP jistě netřeba představovat. U tohoto softwarového produktu neoceníte primárně fakt, že je distribuován zdarma. Jako jeden z nemnoha GNU produktů v lecčem převyšuje svoji komerční konkurenci v mnoha jiných aspektech, než jen cenou.

V souvislosti s GIMPem se jen málokdo ubrání porovnání s produktem firmy Adobe, jímž se autoři silně inspirovali při psaní tohoto vyjímečného (nejen) editoru bitmap, Photoshopem.

Sám jsem dlouhou dobu používal Photoshop verze 3 a 4, a proto v následujícím textu budu spíše bazírovat na porovnání obou produktů, než se snažit tomuto vyhnout.

V mnoha případech je horší přechod na nový produkt, než se začít učit vše „od píky“. Majitele Photoshopů mohu ujistit, že prostředí Gimpu je VELMI podobné tomu, na které jsou zvyklí, a přechod není až tak drastický. Hned zpočátku chci upozornit, že přechod má smysl zejména pro webdesignéry a jim podobným „low-tech“ grafikům, kteří hledají řešení „vše pod jednou střechou“ a nemají dost peněz na to zakoupit veškerý sortiment produktů firmy Adobe aby mohli pohodlně pracovat na svých projektech. Pro DTP studia může být Gimp užitečný spíše pro automatizaci. Následujícím faktem pravděpodobně všichni, kterým záleží na barevném výstupu přestanou tento článek číst… Gimp nepracuje s CMYK barvami. Jestliže si vystačíte s RGB/Grayscale a indexovanou paletou, čtěte dál :)

V následujícím textu budu popisovat vývojovou verzi 1.1.X, která oproti verzi 1.0 obsahuje tolik vylepšení a rychlostní/paměťové optimalizace, které pro majitele Photoshopů nelze přirovnat ani k přechodu z verze 3 na verzi 5. (pakliže úplně pominu tu zmínku o optimalizaci. Optimalizace ve stylu Adobe/Intel se mi příliš nezamlouvá). Pakliže jste netrpěliví a čekáte na určitou funkci programu aniž byste byli schopni si ji sami napsat, máte možnost nahrát si anonymně pomocí CVS aktuální verzi. Vzpomeňte si jak dlouho že jsme to museli čekat na verzi PH4. Jistě Vás bude šokovat že si máte možnost stáhnout verzi minutu starou. Tedy aktuální v pravém slova smyslu. Máme tedy první výraznou výhodu před komerčním produktem. Vzpomenu například postup firmy Adobe v souvislosti se záplatou české verze PH5, kterou dostanete jen přijdete-li osobně k distributorovi se svým zakoupeným nosičem. Navíc za to chce Adobe zaplatit. Na chybu programátorů doplácí zákazník, který si musí najít čas, aby si mohl zajít pro záplatu.

Prostředí
GTK / Gimp Toolkit je aplikační prostředí, které pomalu dotahuje náskok komerčního QT. Jednou z hlavních výhod je i možnost uzpůsobit vzhled aplikací používajících tento toolkit. Krátkým zásahem do konfiguračního programu si můžete změnit kompletně vzhled všech GTK aplikací. O něčem podobném se uživatelům Win může jen zdát. Řekli byste hloupost, ale nevěřili byste, jak lépe se v Gimpu pracuje, když použijete třeba Metal theme, nebo BlueIce (doporučuji shlédnout gtk.themes.org).

Soubory
Výpisem podporovaných formátů souborů bych zaplnil minimálně stránku, ale jelikož nepíšu diplomovou práci, je to na škodu věci. ;) PSD formát včetně vrstev je k dispozici pro čtení. Pro zápis musíte pro zachování vrstev použít GIMPův vlastní XCF formát. U všech formátů máte k dispozici lahůdku – soubor lze uložit s extenzí .gz nebo .bz2, což způsobí, že formát je před uložením na disk komprimován příslušným archivátorem. Z pohledu práce se souborem v Gimpu se nic nemění, pouze ušetříte nezanedbatelné místo na disku.

V přípravě je též varianta formátu XCF (XJF), kde jednotlivé vrstvy tvoří jpeg komprimované obrázky. Perličkou je též možnost uložit soubor do formátu HTML. Výsledkem je tabulka, jejíž buňky mají barevné pozadí podle pixelu bitmapy. Vesměs nepoužitelná srandička, i když autor popisuje význam exportního filtru použitím Gimpu jako nástroje pro návrh HTML tabulek.

Fonty
Narazil jsem na názor, že Gimp je nepoužitelný, protože nejde psát s TrueType fonty. Není to pravda. V současné době používá pro rendering textu Gimp služeb X serveru, takže máte-li Truetype server pro X (pozn: návod k jeho instalaci jsme již zveřejnili zde – redakce), můžete psát s TT i v Gimpu. Do budoucna se počítá s vlastní implementací zobrazování textu přímo v Gimpu, takže bude pomocí Freetype knihovny podpora TT snad zabudována. Já osobně si od toho slibuji hlavně lepší podporu pro odsazování jednotlivých znaků.

Od verze 1.1.5 umí Gimp tzv. Dynamic text, což je obdoba nové Type Engine z Photoshopu 5. Text je uložen ve speciální vrstvě (zpětně kompatibilní), lze s ním třeba otáčet, ale je zpětně editovatelný.

Kromě toho existuje i Win32 verze Gimpu, kde je podpora TT samozřejmostí operačního systému Windows. (skutečně existuje, také jsem tenkrát naletěl na ten povedený fórek. I tak podle Win32 verze nesuďte rychlost Gimpu – verze GTK pro Win32 neoslňuje příliš velkou rychlostí překreslování)

Vrstvy
Na první pohled je pro PH-uživatele práce s vrstvami neohrabaná, ale osobně jsem si zvyknul na novosti které GIMP přinesl a uznávám, že je v mnoha ohledech lepší. První výhoda spočívá v možnosti různě velikých vrstev. Obrázek s deseti vrstvami nezabírá implicitně 10× více prostoru na disku, neboť ne všechny vrstvy mají velikost pozadí. S takovýmito vrstvami se i lépe pracuje. Při použití nástroje pro posouvání vrstev si můžete kliknutím na vrstvu přímo v obrázku změnit aktivní vrstvu. Pozor ale při posouvání aktuální vrstvy. Můžete si nechtěně přepnout aktivní vrstvu na jinou a hýbat potom s ní. Když při akci držíte Shift (místo Altu se v GIMPu často používá Shift), nemůže ke změně aktivní vrstvy dojít. Co mi na vrstvách zpočátku vadilo, byla změna velikosti vrstev. Pakliže chcete používat funkce Resize/Scale, opravdu vyžaduje GIMP trocha více času a úsilí. Existuje ale daleko rychlejší vizuální varianta změn velikosti vrstvy. Trik spočívá v použití nástroje crop. Dvojím poklepáním na ikonu nástroje můžeme v nastavení změnit, aby se funkce nástroje týkala pouze aktuální vrstvy (current layer only). Pak můžeme tímto nástrojem nejenom vrstvu zmenšovat, ale i zvětšovat.

Plug-Ins
Pro milovníky kýče mám dobrou zprávu. I Gimp má vlastní systém pluginů, pomocí kterých je v současné době řešena vesměs každá funkce Gimpu. Jádro Gimpu se stále tenčí a množství pluginů roste. Mezi základní patří pluginy pro úpravu obrazu, dále pak vstupní a výstupní filtry. Nové pluginy jsou přímo přikládány do vývojové verze, ale i po releasu stabilní verze jsou nové pluginy k dispozici (většinou ve formě zdrojového kódu).

Můžu na Gimp prásknout, že většinu vylomenin na které jste zvyklí z Eye Candy, nebo KPT vyčarujete také, a navíc mnohdy v lepší kvalitě (např Inner bevel/Bump Map). Navíc mezi pluginy najdete skutečně užitečné jednoduchosti jako vytvoření mřížky.

ict ve školství 24

Navíc oceníte GIMPův multithreading. Jedním z vynikajících filtrů je třeba Selective Gaussian Blur. Určitě znáte nehezká moire, vzniklá při scanování předloh z časopisů. Když aplikujete Gaussian blur, moire je tatam, stejně tak i ostrost obrázku. Tak vězte, že SGB bez velkého nastavování odstraní/rozmaže moire a přitom zachová ostrost. Nevýhoda je ta, že je tento plugin nesmírně náročný na CPU. Být to plugin pro Photoshop, tak si jdete pro kávu, nebo na nákup, podle velikosti bitmapy. Gimp Vám ale umožní pracovat na obrázku, zatímco se filtr aplikuje. Samozřejmě na jiné vrstvě, abyste o změny nepřišli. Stejně tak můžete pracovat na obrovské bitmapě, zatímco jste si ji dali uložit. Otevřeli jste dialogoví okno a zapomněli jste předtím něco upravit, ale nechcete přijít o nastavení dialogového okna? Nic nezavírejte, pracujte, jako by tam to okno nebylo, vrátit se k němu můžete později.

Makra
Mnoho lidí používá Gimp, i když jim chybí jakýkoliv cit pro grafiku. Většina z nich sahá k předdefinovaným Script-Fu skriptům, které po nich chtějí vyplnit pouze vstupní formulář a šup .. Gimp jim vygeneruje, podle toho jak málo toho citu mají, někdy pěkný, někdy kýčovitý nadpis, nebo logo. Jestli jste někdy využili služby www.cooltype.com, pak vězte, že ty pestrobarevné výtvory generuje právě Gimp. Script-Fu je sice nesmírně silný nástroj, ale zároveň pro běžného smrtelníka dost nesrozumitelný (Možná proto je většina předdefinovaných skriptů tak ohyzdně barevná – málokdy narazíte na programátora s vizuálním cítěním. Z toho důvodu můžete svoje akce automatizovat třeba pomocí Perlu.

V tomto úvodním článku jsem chtěl předhodit trochu lákadel, která by měla upoutat vaši pozornost. V budoucnu bych vás chtěl provést světem Gimpu pomocí graficky nabitých tutoriálů. Takže stahujte, stahujte, ať máte příště v čem zkoušet.