Hlavní navigace

Abe's Amazing Adventure!!

27. 5. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes se podíváme do ne zcela typické a dobové pyramidy. Než však pohlédneme do očí přítele dlouho ztraceného, vlasy naše barvu původní poztrácí a v rukou dříve pevných třas se usadí, jakožto i oči zoufalý nádech ponesou. Je před námi obtížný úkol. Dokážeme se na konec kýžený v pořádku dostat? Je zde výzva v podobě Abe's Amazing Adventure!!

Abe's Amazing Adventure!! je 2D akční adventurou, jak nám již název napovídá. V roli tajemného mírně přerostlého dobrodruha se musíte probít skrze tajemnou pyramidu, v níž číhá nejedna stvůra a nástraha. K dispozici na to máme pět životů, předměty nápomocné a vlastní um.

Proč má hlavní hrdina tolik trápení zapotřebí? Je to již drahně let, co vám zmizel velmi dobrý přítel. Vy jste se rozhodli tuto záhadu z vláken pavučiny nejasností spředenou rozplésti. Nasadili jste si ne zrovna drsně vypadající klobouk a vyrazili na cestu. Je jen na vás, kam až se dostanete, zda skončíte jako kamarád v propadlišti času, nebo odhalíte tajemství pyramidy.

Po neodmyslitelné stránce zpracování se Abe's Amazing Adventure!! nejeví špatně. Grafika je jednodušší, nevyskytují se zde převratné efekty, ale nevypadá to špatně, spíše nenásilně. Hudba je příjemná, možná jen trochu monotónní. Takže se vám může zdát příjemnější hudební pozadí po určité vypnout a jednoduše si pustit oblíbené CD. Doprovodné zvuky splňují svou roli a neničí nijak atmosféru hry. Z hlediska ovládání je hra nenáročná. Sestává z:

  • [šipky nahoru, dolů, doleva a doprava] – pohyb
  • [mezerníku] – skok
  • [enteru] – aktivace balónu
  • [esc] – ukončení hry
Abe's Amazing Adventure 1

Jedná se o hru bludišťového typu. Mapa (pozor, spoiler!) je opravdu rozsáhlá. Ztratit se zde není vůbec žádný problém a je možné, že po pár hodinách marného hledání cesty upadnete v beznaděj a začnete se shánět po provazu. Nevěšte však hlavu, vždyť každý začátek má i konec. Na výběr máte ze tří možností obtížnosti. Klasické easy, normal a hard. Cestu vám bude znepříjemňovat opravdu pestrá škála rozličných překážek. Co mě dost pobavilo, je právě ona změť. S pyramidou jsem si spojoval mnohé, jako například později nalezené pavouky, otrávené šípy či netopýry. Ale kraby, lední medvědy či vodní příkopy jsem kupodivu opomněl. Nebraňme se však moderním vymoženostem.

Ve hře se setkáte s těmito hlavními předměty:

klíče – nacházejí se v hojném počtu, jsou jednotné a otevírají dveře do dalších místností. Naráz můžete stejně jako u ostatních zmíněných předmětů nést neomezené množství.

balónky – umožňují vám dočasně vzlétnout, a překonat tak některé překážky. Doba letu je poměrně dlouhá, její trvání můžete sledovat v levém horním rohu pod vaším score.

hvězda – abyste to neměli při toulkách kobkami tak těžké, na tomto místě se vám hra uloží, a pokud ztratíte jeden ze svých pěti životů, začínáte zde a ne až úplně na začátku.

lékárnička – slouží k obnově (jak jinak) pochroumaného zdraví.

diamanty – kdo by se tahal s drahokamy? Nejsou pro vás nikterak důležité, ale pro vaše hodnocení ano, jsou totiž hlavním hybatelem vašeho score.

Abe's Amazing Adventure!! je hrou, která dokáže příjemně zaplnit volnou chvíli. Není ani zbytečně zdlouhavá, takže vám nebude krást přespříliš času. Nejedná se o krvavou řež násilím a ničením protkanou, ale příjemnou odpočinkovou akci. To byl také důvod, proč ji autor pro své dítko napsal. Je sice svým zaměřením a zpracováním určena spíše mladším, avšak možná si starší rádi zavzpomínají na staré dobré časy a herní počátky. Takže pokud nemáte nic letního na programu, zajděte si na stránky projektu a račte stahovat.

Abe's Amazing Adventure 2

Na download stránce je možno stáhnout nejnovější verzi 1.1, a to ve formátu .dmg, nebo přímo zdrojový kód zkomprimovaný jako .tar.gz. Hra ke svému běhu potřebuje knihovny SDL a SDL_mixer. Po rozbalení balíčku zdrojového kódu abe-1.1.tar.gz do adresáře hru nainstalujete příkazy:

$ ./autogen.sh
$ ./configure
$ make 

V README je psáno, že se hra spouští příkazem ./abe, ja jsem ji ale musel spouštět příkazem ./src/abe. Spouštěcí soubor byl totiž až v tomhle podadresáři. Řešením může také být ruční kopírování onoho souboru abe do hlavního adresáře a spuštění z tohoto místa.

Pro ty, kdo vydrželi až do konce (pevně doufám, že všichni) a nebojí se žádné nepoctivosti (doufám, že nikdo), mám malý cheat. Editujte soubor Game.h, na řádce GOD_MODE nastavte na 1. Během hry pak stačí stisknutí „g“ k vašemu zbožštění. Doufám, že se budete u této hry dobře bavit, a oživíte tak staré plošinové klasiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku