Hlavní navigace

Aeon Desktop se formuje, Opera bude umět generovat obrázky

10. 6. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: openSUSE
Edice openSUSE Aeon Desktop RC2 získává nové funkce. Opera ve spolupráci se společností Google představila novou funkci, která uživatelům umožňuje generovat obrázky pomocí umělé inteligence. Ubuntu 23.10 končí podpora.

Aeon Desktop se získává nové funkce

Edice openSUSE Aeon Desktop nabízí atomické aktualizace, automatické snímky a využívá kontejnery a balíčky Flatpak. Jednou z výrazných vlastností Aeon Desktop RC2 je začlenění modulu zRAM do linuxového jádra ve výchozím nastavení. Tato funkce významně zvyšuje výkon systému tím, že není nutné přehazovat data na pomalé pevné disky nebo disky SSD s omezeným opotřebením.

Další funkcí představenou v systému Aeon je revoluční instalační proces založený na obrazech, který je poháněn novým instalačním programem tik. Díky tomu každý uživatel obdrží identickou konfiguraci ihned po instalaci.

Aeon Desktop RC2Aeon Desktop RC2

Obrázky generované AI na Opeře

Webový prohlížeč Opera One při svém prvním uvedení na trh nabízel přístup k postrannímu panelu ChatGPT a ChatSonic. Nahradil jej funkcí Aria Browser AI pro všechny platformy, včetně Linuxu. Ta uživatelům poskytuje přístup k chatbotu s umělou inteligencí, který dokáže odpovídat na otázky, generovat textový obsah, plánovat výlety a podobně.

Podle nedávné tiskové zprávy to vypadá, že Aria se dočká významného upgradu. Opera ve spolupráci se společností Google představila novou funkci, která uživatelům umožňuje generovat obrázky pomocí výzev. K dosažení této funkce využívá model Imagen 2 na platformě Vertex AI, což je nejpokročilejší technologie společnosti Google pro převod textu na obrázek.

AI generovaný obrázek v OpeřeUmělou inteligencí generovaný obrázek v Opeře

Končí podpora Ubuntu 23.10

Společnost Canonical oznámila, že vydání Ubuntu 23.10 „Mantic Minotaur“ dosáhne 11. července 2024 konce životnosti. Vyzvala uživatele k přechodu na novější, podporované vydání Ubuntu. Ubuntu 23.10 bylo vydáno loni 20. října 2023, obsahovalo grafické prostředí GNOME 45 a bylo poháněno jádrem Linux řady 6.5.

Protože se jedná o průběžné vydání, je Ubuntu 23.10 podporováno pouze devět měsíců pomocí aktualizací softwaru a zabezpečení. Po skončení jeho životnosti 11. července 2024 již společnost Canonical nebude uživatelům Ubuntu 23.10 zasílat aktualizace softwaru a zabezpečení. Uživatelům bylo doporučen přechod na Ubuntu 24.04 LTS, které bude mít základní podporu po dobu pěti let, tedy do 31. května 2029.

Ubuntu 23.10Ubuntu 23.10

Oficiální AI rozšíření pro Raspberry Pi

V době, kdy je zlatá horečka umělé inteligence v plném proudu, se lidé z Raspberry Pi zapojili do boje a uvedli na trh nový cenově dostupný modul strojového učení pro svůj jednodeskový počítač. Sada Raspberry Pi AI Kit za 70 dolarů (1600 korun) se skládá z vlastní oficiální desky M.2 Hat a modulu AI s nízkou spotřebou od společnosti Hailo.

Součástí sady je i odlehčená verze čipu Hailo-8, akcelerátor Hailo-8L AI. Raspberry Pi uvádí, že je schopen „13 tera-operací za sekundu (TOPS)“. Na rozdíl od dražších a výkonnějších řešení pro AI dokáže fungovat s relativně nízkou spotřebou energie. Souprava AI Kit v současné době vyžaduje použití Raspberry Pi OS Bookworm.

VIDEO: Raspberry Pi AI Kit – Unboxing and Installation Guide

Zdroj: YouTube

Nově vydáno

Vyšla nová verze svobodného unixového operačního systému FreeBSD 14.1. Na Ubuntu postavená průběžně aktualizovaná distribuce Rhino Linux je k dispozici ve verzi 2024.1. Jerry Bezencon oznámil vydání Linux Lite 7.0, nové verze distribuce založené na Ubuntu s upraveným prostředím Xfce. Berry Linux, živá distribuce s automatickou detekcí hardwaru vyšla ve verzi 1.39.

Rhino Linux 2024.1Rhino Linux 2024.1
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.