Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Ako som inštaloval Debian 3.0 od Zdik Kudrle - No, clankem se citim ponekud dotcen, protoze jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 10. 2002 17:46

    Zdik Kudrle (neregistrovaný)

    No, clankem se citim ponekud dotcen, protoze jsem velkym priznivcem Debianu.

    Zacinal jsem na nem shruba pred 7mi roky. A popravde jsem tomu rad. Na vsech serverech, ktere spravuji ho mam naistalovan, stejne tak na vsech pracovnich stanicich. A jako jediny admin, ktereho znam, spim v klidu. Jednou za den udelat apt-get update; apt-get upgrade se mi nezda jako dvakrat tezke. Predstava toho, ze bych nekde na RH strankach hledal objevene security holes + plus checkovat 3x za den bugtraq se mi opravdu hnusi. Kdysi jsem chtel neco zkompilovat pod RH6 - soft chtel novejsi libc. Tak jsem stahl libc, dam rpm a najdnou to chtelo updatnout i dalsi baliky. Tak jsem musel najit a stahnout _rucne_ i ty - prace na hodinu. V dselectu to je dselect; s; space;space; najit balik; insert; enter; enter; quit. O nic vic se nestaram.

    Dalsi vyhodou Debianu je perfektni standardizace adresaru. Kdyz chci neco nakonfigurovat, proste _vim_ ze je to v /etc a nemusim nikde pobihat po disku a hledat kde si soft odlozil konfiguraky.

    Dalsi vec je, ze z Debianu jde opravdu udelat minimalisticky system bez toho, abych rucne neco smazal. Baliky jsou rozdeleny vetsinou na vice (dev,doc) - tzn. nemusim instalovat docy, kdyz vim, ze je nebudu potrebovat.

    O tom, ze Debian je jeden z mala Linuxu, kde se idea UNIXu neztratila za 20ti miliony Xovych konfigurovacich aplikaci, ktere beztak nedelaji, to co chci, snad nemusime polemizovat.

  • 22. 10. 2002 10:49

    Milan Keršláger (neregistrovaný)

    V RH lze nástroj up2date jednou denně spustit a stáhne všechny aktualizace sám, čili Vše tvrzení je neplatné. Minulý pisatel si zase stěžoval na kernel-headers, že prý nejsou stejné, jako je jádro. To je pochopitelné, protože v systému mají být hlavičkové soubory, se kterými byla kompilována Glibc (viz její README). Navíc již dost dlouho jsou kompilované programy závislé na hlavičkových souborech Glibc a ne jádra (dá rozum, že kvúli aktualizaci jádra nebudu měnit všechny programy nebo se alespoň děsit, že něco přestane fungovat, protože je něco v hlavičkách jádra jinak). Pokud nějaký takový program v Debianu je, pak je to chyba a základní neznalost tvůrce balíčku. Taky bych chtěl vidět šmudlu z Horní Dolní, který po každém bezpečnostním problému aplikuje záplatu a rekompiluje aplikaci. Kdo bude dělat QA? A kdo bude posuzovat správnost té záplaty a její případné side-efekty? No, až se snese sprška nadávek od jeho 2000 uživatelů, možná pochopí, že něco dělá špatně.

    Ale jinak je celkově vidět, že se zde sešly náboženská dogmata jistých lidí, které nelze nazvat techniky, natož alespoň částečně objektivními.