Hlavní navigace

Aktualizace Microsoftu narušila spouštění Linuxu, Kibana je znovu open source

2. 9. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
ElasticSearch a Kibana jsou znovu k dispozici pod open-source licencí. Aktualizace od společnosti Microsoft narušila nastavení dualbootu pro uživatele Linuxu na počítačích, kde byl povolen Secure Boot.

Elasticsearch a Kibana opět open source

Fulltextový vyhledávač Elasticsearch a software pro vizualizaci dat ve webovém prohlížeči Kibana mohou být opět nazývány open source. V roce 2021 přešly projekty Elasticsearch a Kibana z licence Apache 2.0 na duální licencování pod Server Side Public License (SSPL) a vlastní source-available Elastic License (EL).

Přestalo se tak jednat o open source. Společnost AWS (Amazon Web Services) na to reagovala open source forkem OpenSearch. Po třech letech budou Elasticsearch a Kibana opět open source. Vedle SSPL a EL budou zdrojové kódy k dispozici také pod open source licencí AGPL.

KibanaKibana

Aktualizace narušila spouštění Linuxu

Aktualizace od společnosti Microsoft narušila nastavení dualbootu pro uživatele Linuxu na počítačích, kde byl povolen Secure Boot. Když se uživatelé pokusili načíst Linux, objevila se zpráva: Ověření dat SBAT shim se nezdařilo: Porušení zásad zabezpečení. Něco se vážně pokazilo: Samokontrola SBAT selhala: Porušení bezpečnostních zásad.

Ačkoli Microsoft tvrdil, že aktualizace by neměla mít vliv na linuxové distribuce nebo že se bude týkat pouze starších distribucí, nejnovější verze Ubuntu a Mintu jsou postiženy, stejně jako několik dalších. Řešením je v tuto chvíli vypnutí Secure Boot na postižených počítačích nebo stažení aktualizace od Microsoftu.

Chybová hláška po aktualizaci WindowsChybová hláška po aktualizaci Windows

Vyšel Debian 12.7 „Bookworm“

Projekt Debian dnes oznámil vydání Debianu 12.7 jako nové ISO aktualizace nejnovější řady operačního systému Debian GNU/Linux 12 „Bookworm“. Debian 12.7 je tu jen dva měsíce po vydání Debianu 12.6. Stejně jako předchozí aktualizace je poháněn jádrem Linuxu řady 6.1 LTS, které bude podporováno až do prosince 2026.

Toto vydáni obsahuje celkem 55 bezpečnostních aktualizací a 51 oprav různých balíčků. Podrobnosti o těchto bezpečnostních aktualizacích a opravách různých chyb najdete na stránce s oznámením vydání. Vyšel také Debian GNU/Linux 11.11 „Bullseye“, který obsahuje 50 oprav chyb a 27 bezpečnostních aktualizací.

Debian 12.7 “Bookworm”Debian 12.7 “Bookworm”

DC-ROMA RISC-V Pad II

Společnost DeepComputing představila novou verzi svého tabletu DC-ROMA RISC-V Pad II. Ten se může pochlubit 10,1palcovým (1920 × 1200) IPS 10bodovým dotykovým displejem a je poháněn SoC SpacemiT K1.Z hlediska paměti nabízí základní model 4 GB LPDDR4 RAM. Za příplatek jsou k dispozici 8GB a 16GB varianty.

CS24 tip temata

Přítomna je také baterie s kapacitou 6000 mAh, přední a zadní kamera, port USB typu C 3.0 a 3,5mm audio konektor. Tablet se dodává s předinstalovaným Ubuntu 24.04, ačkoli sestavení Ubuntu 23.10, které je součástí notebooku ROMA II, se oproti standardnímu Ubuntu drobně liší, volbou pro Chromium místo Firefoxu a včetně nástroje DC. Cena zařízení začíná na 149 dolarech (3400 korun).

Nově vydáno

Vyšlo OSMC 2024.08–1, nové vydání minimalistické distribuce založené na Debianu, která přináší software multimediálního centra Kodi do zařízení Raspberry Pi, Apple TV a Vero. EasyOS, experimentální linuxová distribuce, která využívá mnoho technologií a formátů balíčků, jež zavedl Puppy Linux vyšla ve verzi 6.2. Na Arch Linuxu postavená průběžně aktualizovaná distribuce Artix Linux je k dispozici ve verzi 20240823. Tvůrci Calculate Linuxu, distribuce založené na Gentoo oznámili nové vydání s číslem 20240820.

EasyOS 6.2EasyOS 6.2
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.