Hlavní navigace

Názor k článku AMD Ryzen 9 9950X: test potvrdil nového krále PC světa od msmucr - Nicméně proč by si někdo koupil takový procesor...

  • 16. 8. 2024 11:46

    msmucr
    Bronzový podporovatel

    Nicméně proč by si někdo koupil takový procesor a pak jej nevyužíval?

    Přece když zapnete počítač, tak pořád jen nekódujete video, nekompilujete, nekomprimujete data s využitím všech jader atp.
    I když máte velmi rychlý počítač na práci, tak majoritu času budete něco číst, psát nebo upravovat projekt v nějaké aplikaci. Spotřeba procesoru se bude spíš blížit tomu idle stavu, přestože pak třeba při nějakém exportu, kompilaci násobně vzroste.
    Jestliže je pak rozdíl v té minimální hodnotě odběru mezi AMD a Intelem u nějakého srovnatelného CPU třeba 25 W, tak už to během typické celkové životnosti PC něco může hodit.
    V plné zátěži situace zpravidla zásadně obrací a naopak AMD má teď výrazně lepší poměr výp. výkon/watt.
    Jaké má kdo použití, kolik času procesor fakt využívá naplno a kolik času se víceméně fláká, a jak si nastaví priority vzhledem k úsporám je samozřejmě individuální.
    Ale blbě se o tom diskutuje, pokud si někdo třeba neudělá aspoň základní denní profilování odběru a vytížení během své normální práce.

    Nesmysl, že má být PC puštěný 24/7 lidem vnucuje MS.
    ...
    Lidi jsou v práci 8 hodin a dalších 16 hodin jedou počítače zbytečně. Tohle jsem nikdy nepochopil.

    Tady se přiznám, úplně nevím, co s tím má společného MS? Daleko víc to souvisí s tím, jak si to nastaví daná firma, případně co je pro ně praktičtější.
    Asi něco jiného je to ve firmě, která funguje fakticky jako "dílna", kde poslední odcházející sundá jistič. Jinak to ale může být ve firmě, kde lidé můžou pracovat i odjinud a na své počítače se připojují z venku třeba přes RDP a ta stanice je fakticky jump host na další systémy ve firmě. Další důvod může být i dostupnost pro nějakou centrální správu stanic a plánování těch otravných úkonů jako je pushování aktualizací, případné rebooty, full scan pomocí nějakého antiviru/EDR systému, centrální zálohování stanic mimo hlavní pracovní hodiny.
    Ano vše se to sice dá odložit až po zapnutí následující den, ale může to otravovat při práci nebo minimálně zpomalovat.

    A ano samozřejmě to zvyšuje náklady na energie, i když to nemusí být zdaleka tak zásadní. V drtivé většině jsou recenze CPU zaměřeny na ty enthusiast řady a nějaké sestavy s vybíranými komponenty, diskrétními grafikami, více SSD atp.
    Ve firmách se majoritně používají daleko slabší procesory s integrovanými grafikami, v poslední době vidím dost často SFF PC nebo All-in-one PC s monitorem. Celé systémy jsou optimalizovány na idle spotřebu a při koupi se dost zohledňují i Energy Star specifikace, který každý výrobce těchhle office stanic poskytuje. Je tam přímo údaj o short-idle (se zapnutým monitorem) a long-idle (potom co monitor spadne do standby). Jak Intel tak AMD (u APU a notebookových řad) tohle logicky dost řeší.
    V reálu, pokud se to nepohnojí nějakými přidanými a permanentně šrotujícími službami (třeba to zmíněné EDR s nějakým šíleným nastavením), tak se dá klidně dostat na pár wattů za typickou stanici v idle.
    Jestli je to moc, nebo málo na celkový počet stanic a jestli to něco přinese je opět individuální. Ale mám spíš pocit, že závěr je, že to v celkových nákladech nic zásadního neznamená.
    Naopak téměř nikdy jsem neslyšel, že by se řešila životnost ve vztahu k dennímu vypínání.