Hlavní navigace

Názor k článku AMD Ryzen 9 9950X: test potvrdil nového krále PC světa od msmucr - Jasně, nepochybně budou zákazníci i na tyhle 8-way...

  • 16. 8. 2024 23:39

    msmucr
    Bronzový podporovatel

    Jasně, nepochybně budou zákazníci i na tyhle 8-way extrémy, ale asi v celkových číslech to bude niche of niche. Je fajn to zmínit, byť to asi zrovna nebude segment, který měl @cc na mysli v diskusi pod recenzí desktopových CPU.

    Mimochodem, na co je to server s 24TB paměti? Nějaká in memory databáze jako SAP HANA?

    V podstatě, kdo reálně potřebuje víc než dva sockety v serveru, jinou možnost než Intel nemá. Zas na druhou stranu dokážu pochopit AMD, že se s vývojem
    koncentruje na největší část toho koláče, v porovnatelných kategoriích se jí daří a vychází výrazně líp. Ať už energetickou efektivitou, tak i hustotou CPU na socket.
    Nemám žádná detailní data napříč segmenty, ale pokud můžu vidět jak u on-premise železa, tak na nově spouštěných x86 tierech u providerů, v poslední době tam jsou téměř jen Epycy.

    A jestli pak @cc konkrétně zmiňoval AVX-512, tak to chápu, protože implementace resp. kompatibilita a provozní efektivita v podání Intelu, který s tím sám přišel, to je peklo ;)
    https://x.com/HansDeVriesNL/status/1456183755610144769/photo/2
    Přitom, když to šlape, tak to může být fakt užitečné (pro mě třeba fyzikální 3D renderery ve farmě, enkodéry).