Hlavní navigace

Asynchronní vypínání v Linuxu 6.12 nebude, FreeBSD poběží lépe na noteboocích

Dnes
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Dell
Týden v KDE jako téměř definitivní finiš závodu o Plasmu 6.2, AMD a Dell i Framework chtějí zlepšit běhu FreeBSD na noteboocích, energetická efektivita Xeonů Granite Rapids otestována.

Týden v KDE: téměř definitivní finiš závodu o Plasmu 6.2

Možná to bude znít jako hodně ohraná písnička, ostatně je, ale … vývojáři KDE stále finišují Plasmu 6.2 (resp. 6.2.1). A k tomu pokračují v přípravě novinek pro Plasmu 6.3, hlásí Nate Graham. Pokračuje tedy fáze zaměření na opravy chyb pro vydání 6.2.1, ačkoli navzdory 138 uzavřeným hlášením vzorstl počet chyb s vysokou prioritou opravy z 1 na 2.

Prozatím stále přetrvává třída chyb projevujících se zamrzáním a chybných zobrazováním notifikací, která se objevila s opravou jedné ještě méně podstatné chybičky. Pokud se toto nepodaří vyřešit, patrně tak proběhne revertování této změny, což by vydání Plasmy 6.2 nebránilo (na rozdíl od zmíněných chyb kolem systému notifikací). Nate osobně doufá, že se vývojářům podaří udržet míru kvality takovou, že prostředí bude nadále stejně stabilní, ačkoli jsou do něj přidávány nové věci a funkcionalita.

Novinky posledních dní zahrnují například ikony kategorií v Kickoff menu v podobě symbolické / monochromatické (pokud to aktivní téma vzhledu podporuje), díky čemuž bude Plasma zase více odpovídat novým HIG (pravidla KDE pro vzhled prostředí) – novinka se překlopí i do Discoveru. Dále seznam jazyků v příslušném dialogu je nově řazen abecedně dle prvního písmena, nikoli podle skryté číselné hodnoty kódu jazyka.

Mírně korigován je vzhled prostředí na více místech, kde například chybělo správné svislé zarovnání položek. Při přejmenovávání souborů či složek bude v Plasmě 6.2 nově přístupné kontextové menu. V systémových nastaveních pro legacy X11 aplikace přibude podpora pro zvýraznění ne-výchozích nastavení. Průběh úlohy v notifikacích Plasmy už nebude zobrazovat tlačítko s detaily, pokud daný proces žádné další informace neposkytuje. Okna se už nebudou přichytávat na neviditelný okraj, kde by byl automaticky skrývaný panel, kdyby nebyl skrytý.

Každý efekt kompozitoru KWin, který vyžaduje aktivaci použitím klávesové zkratky, o tomto informuje popiskem v systémových nastaveních KWin efektů. Opraveno je padání KWin při použití dlaždicových skriptů Khronkite i padání za určitých okolností při aktivním efektu Sheet. Také už Plasma nebude padat a KWin tuhnout při přetahování vrstvy z GIMPu na desktop. Mizí také jeden případ, kdy při startu padal Powerdevil. XWayland aplikace budou správně předávat své vlastnosti přístupnosti čtečkám obrazovek.

Spousta dílčích oprav a vylepšení se dále týká třeba podpory Flatpaků, CSD (client-side decorations), efektu Overview, grafických chyb na AMD a Nvidia GPU při maximalizaci oken, barevné chyby v Kirigami aplikacích, využívání GTK portálů a dalších věcí.

FreeBSD poběží lépe na noteboocích, díky AMD, Dell a Framework

Společnosti AMD, Dell a Framework skrze spolupráci s Quantum Leap Research a FreeBSD Foundation podpoří vývoj vylepšené podpory běhu FreeBSD na mobilních strojích. Po německém Sovereign Tech Fund a samotné AMD jde o další významnou investici, která do projektu FreeBSD míří, a to ve výši 750 tisíc USD s tím, že nakonec může překonat i 1 milión USD. 

Peníze budou použity na zaplacení vývoje v oblastech ovladačů Wi-Fi/bezdrátových sítí, vylepšené podpoře správy napájení v rámci částí systému jako s2idle/s0ix, lepší podpoře grafických ovladačů pohánějících jádra Intelu a AMD, vylepšení podpory zvuku a pak různé další notebookové záležitosti jako podpora touchpadů, specifických tlačítek na noteboocích apod.

FreeBSD prodělá také vývoj podpory heterogenních CPU v rámci svého scheduleru a také rozličná vylepšení hypervizoru Bhyve. Nepadl žádný časový harmonogram, pročež v tuto chvíli můžeme pouze odhadovat, jak rychle práce poběží. Ze samotné podstaty a výše této investice je ale jasné, že zájem na běhu FreeBSD na noteboocích / ve firmách zde evidentně je velký.

CS24 tip temata

Asynchronní vypínání v Linuxu 6.12 nebude

Patche zprovozňující asynchronní vypínání zařízení na Linuxu se do jádra verze 6.12 „nevejdou“. Na poslední chvíle byly z této vývojové větve odstraněny (nejprve patche pro asynchronní vypínání, následně pak Greg Kroah-Hartman odstranil i související změny v olvadačích) a bude se na nich dále pracovat, aby stihly vydání verze Linux 6.13. Provozovatelé strojů s velkým množstvím například dílčích úložišť si tak budou muset ještě chvíli počkat, informuje Phoronix.

Energetická efektivita Xeonů Granite Rapids otestována

Phoronix dotestoval nové Xeony poslední generace i z hlediska energetické efektivity. Výsledky jsou viditelně lepší než na co jsme byli u Intelu v posledních letech zvyklí, obecně si Xeony neveou zásadně hůře než procesory EPYC generace Zen4 od AMD. Pro tuto chvíli tedy lze opatrně říci, že Intel dotáhl skluz, který oproti AMD nabral, avšak s dodatkem,m že do uvedení Zen5 EPYCů zbývá pár dnů a očekává se, že AMD opět Intleu výrazně odskočí. Druhým dechem ale připomeňme u Intelu obvyklé: postupem doby se bude energetická efektivita procesorů rodiny Granite Rapids téměř jistě zlepšovat.

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.