Hlavní navigace

Ballz: skákačka s pointou

4. 5. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kulička. Jak nevinně znějící slovo, že? Co si pod ním představit? Pravidelný hladký objekt, s nímž jste si možná jako dítka hráli při staré populární hře. Dokážeme vám, že kulička je nebezpečnější, než se kdy mohlo zdát. Obzvlášť, když se stane hlavním hrdinou hry. Naštěstí je ve službách oněch hodných, kterým s oblibou fandíme.

Ballz je zástupcem oblíbeného žánru skákaček. Má však svá specifika, o nichž si ještě povíme. Na počátku jste uvrženi do děje, kde se dozvíte o svém původu. Jakou kariéru asi čeká výsledek amerického supertajného projektu nazvaného Ballz? Nechme se překvapit. Na první pohled naprosto obyčejná modrá kulička, která umí obstojně skákat. Nic moc víc tam ani nebude, až na pár perků, a přesto s ní projdete či spíše prokoulíte devatenáct nesnadných úrovní. Před některými levely bude například rozhovor mezi vědcem a velitelem mající funkci brífinku. Ten posouvá pozvolna děj kupředu. Úkolem budiž osvobození uvězněných vojáků v Iránu.

Ballz 1

Jste tedy beze zbraně a máte někoho zachraňovat? To není typický západní styl. V jednotlivých misích se nacházejí zlaté hvězdičky. Ty bych radil posbírat. Otevírají další úrovně. Z počátku stačí jen nicotné procento pro postup dále, ale v konečném důsledku stejně musíte sebrat všechny. Čili budete přinuceni se i vracet do kol zdárně splněných. Netradiční se může zdát vaše úloha coby hráče. Kulička se pohybuje nezávisle na vaší vůli s výjimkou skoku. Prostě se kutálí, jak ji plášť narostl. Jak prosté a přirozené, není-liž pravda? Směr změní až ve chvíli nárazu o stěnu. Nejtěžší tedy bude načasovat a správně provést skok. Na konci váš čeká teleport, jenž vás zbaví utrpení. Ačkoli to vypadá nudně a příliš prostě, rychle vás chytí a nepustí.

Ballz 2

Některé z levelů jsou jednoduché a budou spíše procházkou, ale pak, a není jich málo, přijdou oříšky. Kostičky, po kterých se kutálíte, se budou drolit, objeví se nebezpečné ostny, které vás na místě zničí, kola budou zatopená, atd… Škála je poměrně široká. Vezmeme-li navíc v úvahu, že obtížnost je jednotná, save a load během mise je nemyslitelný, mělo by nás napadnout, že to brnkačka nebude. A já vám dám za pravdu. Nejednou se vám stane, že již po x-té zkazíte ten samý skok a budete zoufalí, než se k němu opět přikutálíte. Po určité době nezdarů se vám asi Ballz omrzí a bude na vás překonat to či podlehnout.

Ballz 3

Hlavní nabídka v podstatě není. Play, Credits nebo Quit. Při výběru Play si zvolíte level. Ballz si naštěstí pamatuje, kde jste skončili, a tak vaše dobrodružství plynule pokračuje dále. U kola je vždy název, čas, za který jste jej prošli (je-li již za vámi), a při jakém počtu hvězdiček se vám otevře. Jakmile je přístupný, zobrazí se místo třetí jmenovité informace počet dosažitelných hvězdiček v misi. Nahoře nad seznamem pod portrétem hrdiny je váš aktuální stav zlatavých hvězd. Pro zajímavost, na poslední bitvu příznačně nazvanou The End potřebujete hned sto třicet kousků.

Ballz je povedené dílko. Grafika se může zdát méně aktuální, ale špatná není. Jen se může zdát málo barevně veselá. Zvuková stránka je velmi dobrá. Dobrá hudba zkrátí čekání na další skok. Přehlednost a prostost poukazuje na vynikající hratelnost i ovládání. Ovládání se nedá měnit, ale neměl by to být problém. Hra je zábavná a určena nejen pro mladé hráče, na své si přijdou i ostřílení pokořitelé herních titulů.

Ballz 4

Závěrem není příliš co dodat. Do Ballz je příjemně vpraven zajímavý příběh, který i tak dobrou hru doprovází a pozvedá. Za stažení rozhodně stojí. Zkrátí chvíli a pobaví, což se od ní také očekává. Tudíž svůj úkol splňuje na sto procent. Pojďme to tedy pořádně rozkutálet, a to až do vzdáleného Iránu. Hodně štěstí při překonávání vašich nelehkých misí.

Ballz 5

K instalaci hry si stačí stáhnout zdrojové kódy ze stránek hry. Kompilace probíhá přes klasickou trojici ./configure; make; make install; Ze závislostí bych zmínil knihovnu Allegro ve verzi alespoň 4.2.0 a její příslušné devel  věci.

Ballz 6

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku