Hlavní navigace

Btrfs opět s norecovery, CXL s podporou Resetu a další novinky pro jádro 6.10

31. 5. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nastavitelná komprese boot obrazu pro RISC-V, XFS a vylepšený Online Repair, další vylepšení P-State u AMD a Intelu či obecně ACPI, Btrfs norecovery v jiné podobě, novinky u Compute Express Link.

Nastavitelná komprese bootovacího obrazu pro RISC-V

Vedle jiných změn si platforma RISC-V s novým jádrem Linux 6.10 polepší i v možnosti úprav, jaký kompresní algoritmus bude použit pro bootovací obraz na strojích této architektury. Typicky dnes mohou být obrazy nekomprimované, pokud nepoužívají execute in place ( XIP_KERNEL) či EFI_ZBOOT. Od verze 6.10 bude možné používat i BZ2, LZ4, LZMA, LZO a Zstd pro boot obrazy na RISC-V, a to s Kconfig předvolbami jako CONFIG_KERNEL_ZSTD, CONFIG_KERNEL_LZ4  apod.

Btrfs opět s norecovery, byť v jiné podobě

Nemálo oprav a také dílčí vylepšení výkonu dostává souborový systém Btrfs a jen tak mimochodem se na scénu navrací podpora mount volby norecovery. Tato volba byla označena za zastaralou v Linuxu 5.11 a nakonec v rámci Linuxu 6.8 z jádra vyhozena. Nicméně nemálo user-space projektů na ní záviselo, přičemž nezmigrovali na doporučenou volbu rescue=nologreplay, problémy měly třeba projekty systemd a YaST. Volba norecovery se tedy navrací, aby se zabránilo rozbití user-spacu, nyní jde ale o alias pro  rescue=nologreplay.

XFS a vylepšený Online Repair

Na podpoře online oprav se u XFS pracuje už řadu let a prozatím stále není hotovo. Linux 6.10 ale nabídne zase o něco lepší implementaci v oblasti online oprav. Bude umět atomickou výměnu dat na úrovni bajtů mezi dvěma soubory, dále vytváření dočasných souborů pro opravu na souborech založených metadat a také schopnosti opravovat více typů datových struktur (rozšířené atributy, adresáře, symbolické odkazy, rodičovské ukazatele, stavy inodů atd.).

Online oprava také zajistí přesouvání osiřelých souborů do lost and found a chybět nebude ani nová implementace sub-AG FITRIM. Pro real-time zařízení se navrací delalloc a XFS si lépe poradí i s odloženými alokacemi pro real-time zařízení. Kompletní přehled změn je k dispozici v Linusově pull requestu shrnujícím práci zaslanou Chandanem Babuem.

Resetování CXL zařízení a další novinky pro Compute Express Link

Subsystém zajišťující podporu rozhraní Compute Express Link (CXL) se nadále rozvine i v Linuxu 6.10. Opět budou začleněny výsledky práce řady vývojářů vedených těmi z Intelu. Nově je implementována podpora příkazů typu mailbox pass-through pro obsazování a uvolňování debugovacích záznamů poskytovatele. Dále podpora Device Physical Address (DPA) to Host Physical Address (HPA) transakcí pro události mezi CXL DRAM a CXL médiem – tato podpora je potřebná, aby systém s user-space věděl, pro který CXL region daná událost nastala. Dále vývojáři implementovali reportování CXL-CPER (EFI Common Platform Error Records), s nímž se systém umí dopracovat k informacím, které hardwarové události daný systémový problém přísluší. Více v pull requestu Davea Jianga z Intelu.

Dále přibude s novým linuxovým jádrem pro CXL podpora resetu CXL zařízení, kde je princip fungování o něco složitější než u standardní sběrnice typu PCI. Vyžaduje speciální nakládání kvůli maskování CXL portů při resetu sběrnice. Intel tyto změny zasílá právě v rámci balíku vylepšení pro PCI.

Další vylepšení P-State u AMD a Intelu či obecně ACPI

Novodobý způsob kvalitnějšího řízení provozních parametrů u moderních CPU AMD a Intel bude dále v Linuxu 6.10 vylepšen. Vše kolem P-state ovladačů je součástí změn v subsystémech jádra pro ACPI a správu napájení / teplot. Intel pro tuto verzi upravil chování s vypnutým Turbem, kdy je nyní konzistentně aktualizována maximální frekvence CPU. P-state ovladač Intelu také dostal pročištění zdrojového kódu a podporu PMU v ovladači TPMI RAPL (Run-Time Average Power Limiting) – tamtéž pak nově přibyla podpora budoucích procesorů generace Arrow Lake H.

ict ve školství 24

AMD mezitím ve svém P-state ovladači implementuje podporu ACPI CPPC v2 pro různé typy starších procesorů rodiny Zen 2 (Threadripper apod.), které vedou k vyššímu výkonu a nižším teplotám. Dále AMD stihla rozličné opravy a vylepšení, nestihla to však implementace AMD Core Performance Boost + Fast CPPC (doufejme tedy v Linux 6.11).

V ovladači ACPI Dynamic Platform and Thermal Framework (DPTF) nově najdeme podporu procesorů nadcházející rodiny Intel Lunar Lake. ACPI subsystém také dostal podporu RAS2 table a AEST v2 pro ACPICA či opravu funkčnosti CXL 3.0 v rámci tabulky CEDT a různé korekce nastavení pro různá zařízení. Jen dva pull requesty shrnují opravu solidní a velkou hromadu změn.

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.