Hlavní navigace

Názor k článku Česko samo přechod na IPv6 nezvládne, trh to nevyřeší, říká Ondřej Filip od Filip Jirsák - Špatně zapamatovatelné adresy jsou jen výmluva. Kvůli špatně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 6. 2024 15:35

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Špatně zapamatovatelné adresy jsou jen výmluva. Kvůli špatně zapamatovatelným adresám tu máme DNS – už nějakých 40 let. Pokud tím někdo argumentuje u místní sítě, tam může naopak díky velikosti prostoru IPv6 použít takovou strukturu, že pro něj bude jednodušší si adresy zapamatovat – když to teda k něčemu bude potřebovat.

    To, že byl zvolen tak obrovský prostor adres, je správně. Poučení z přechodu z IPv4 na IPv6 je, že už to nikdy nechceme dělat. Adresní prostor nestačilo zvětšit tak, aby nám podle našich představ vydržel sto let a ve skutečnosti bylo potřeba řešit další změnu protokolu za 50 let, protože se stane něco, s čím nepočítáme. Ten adresní prostor bylo potřeba zvětšit tak, aby i když těch nečekaných událostí, které potřebu adresního prostoru najednou nafouknou, bylo deset, pořád ještě tam bude spousta místa. Pracujeme nejenom se známými neznámými, ale byla snaha to připravit i na neznámé neznámé. Takže je naprosto v pořádku, že se zvolil absurdně velký adresní prostor.

    Díky to obrovské velikosti adresního prostoru IPv6 je možné také to, že se dnes přiděluje jen z malinké části dostupného prostoru. Pokud se v budoucnosti ukáže, že způsob přidělování je špatně, prostě se vezme další část adresního prostoru a z ní se začne přidělovat jinak. Což je přesně to, co pořád opakují odpůrci IPv6 – „mělo se to udělat nějak jednodušeji, bez velkých změn“. Ano, přesně to IPv6 do budoucna umožňuje – přejít na novou verzi protokolu, aniž by se musel měnit ten základ, tedy především velikost adresy.

    Takže současné problémy s přechodem z IPv4 na IPv6, to, jak to trvá dlouho a jak se to odkládá, ukazují, že navrhnout IPv6 tak, aby se takový přechod už nikdy dělat nemusel, bylo správné rozhodnutí.