Hlavní navigace

Názor k článku Čistění napadeného WordPressu: jak jsem hledal a vyhodil útočníka z webu od bez_přezdívky - Nekompromisně... tvrdě... Hezká řeč... Ale příliš to dramatizuješ!...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 1. 2024 11:45

    bez_přezdívky

    Nekompromisně... tvrdě... Hezká řeč... Ale příliš to dramatizuješ! Dělal jsi na nějaké veliké vysoké škole? Víš, jak je organizovaná síť na takové škole? Víš jak je organizovaná správa sítě? Víš kolik unikátních počítačů denně komunikuje v takové síti?

    Třeba taková MUNI má síť svojí velikostí odpovídající většímu ISP, rozprostřenou na území téměř celého Brna, v desítkách budov, fakult, ústavů a kateder. K tomu historicky připojuje spoustu dalších organizací, protože to tehdy nikdo jiný neuměl.

    Tato síť vznikala v době, kdy NEBYLY žádná doporučení jak strukturovat a organizovat. Tato doporučení vznikala často právě na půdách vysokých skol, jako jejich zkušenosti. A máš-li někde natažený kabel, tak prostě není jednoduché ten kabel vzít a natáhnout znovu a lépe. Znamená to často rozkopat spoustu ulic... Tak ten kabel musí sloužit třeba těch 20 let, než se najde příležitost... A vyhodil bys toho, kdo to blbě naprojektoval? Nemůžeš! On přece dělal tak, jak to uměl nejlépe! Je to akademické prostředí, holt výzkum se dělá/dělal i v těchto věcech... Ty sítě často stojí na základech původních, EXPERIMENTÁLNÍCH sítí a jejich existence je důsledek skutečného VÝZKUMU.

    Pak jsou tu ty roztroušené weby... Jejich správci byli často postaveni do situace rychle potřebujeme web, včera bylo pozdě, ty se v tom přece vyznáš (rovná se: dělá doubleclick rychleji než já, nebo včera použil slovo „linux“). Jsou to lidé, kteří IT na univerzitě řešili jen na úrovni „umřel mi pracovní desktop, chci si koupit toto“. Tak postaví řešení pod stolem, protože se to tak doposud dělalo... Protože prostě ty noty jak to udělat lépe a systematicky prostě nebyly nebo je během těch pěti minut vyhrazených na hledání prostě nenašli.

    Ze začátku to byla dost náročná práce systematizovat používání IT na univerzitě. Bylo to o vytváření konceptů jak na to, bylo to i o čekání na životní cyklus výpočetní techniky - a to máš najednou pět let. Co všechno to obnášelo už jsem tu psal...

    Takže to, že teď říkáš ty věci jako „nekompromisně“, „tvrdě“ „potrestat“ a „vyházet“, je jen proto, že tu bitvu za Tebe vybojovali právě na těch univerzitách a proklestili Tobě cestu. A Ty jsi jak ten generál po bitvě. Jsi v tomto zcela mimo mísu, nevíš o čem mluvíš.