Hlavní navigace

Názor k článku Co brání rozšíření Linuxu do škol? od Zrzka - Ale nemam zajem travit dny tim, ze budu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 11. 2009 23:16

    Zrzka
    Stříbrný podporovatel

    Ale nemam zajem travit dny tim, ze budu cekat minuty/hodiny za kazdym prekladem, budu psat v textovem editoru (a pokouset se v nem orientovat v tisicich souborech) a spoustet make/dmake a podobne. Nebo budu nekolik dnu/tydnu po vecerech rozjizdet buildy, aby to vubec jelo.
    Ja proste chci opravit par radek. Ciste jen programovat.

    OpenOffice.org je komplexní projekt. Má samozřejmě svoje nedostatky, jako všechno. Ale tak se pojďme bavit konkrétně.

    Build není potřeba rozjíždět několik dnů / týdnů po večerech. Build máte připraven za 30 minut a to včetně instalace potřebných vývojových balíčků. Pokud použijete go-ooo.org, což je součástí takřka všech Linuxových distribucí, máte k dispozici klasickou kombinaci ./configure && make. Pokud použijete zdrojové kódy z OpenOffice.org, není to o moc složitější.

    Ad orientace v tisících souborech. To je samozřejmě nesmysl. Celý OpenOffice.org je rozdělen na desítky (více než 100) modulů a každý modul je pro něco určen. Pokud chcete upravovat jednu věc, většinou vám stačí orientace v jednom modulu a ten tisíc souborů nemá.

    Ad čekání při buildu. Opět nesmysl. Po buildu je možné OpenOffice.org nainstalovat do specifického adresáře kdy instalace je provedena tak, že knihovny a další věci jsou nalinkovány přímo do stromu ze zdrojáky. Takže po změně v jednom modulu spustíte dmake, deliver a můžete rovnou spustit OpenOffice.org a zkoušet svoje změny. To je otázka několika vteřin. Jestli se vám nelíbí dmake, deliver, vytvořte si pro to alias. Myslíte, že ostatní programy nepoužívají make? Používají. A jaký je tedy rozdíl mezi dmake a make? Z hlediska jeho spuštění a použití žádný.

    Me tak nejak nezajima moc API. Nebo, jak ovladat pres nejaky program (treba Javu) openoffice knihovny. Ja potrebuju delat neco vevnitr.

    Já se bavím o vnitřku. A tam se používá API úplně stejně jako v externím programu, atp. Takže to je trochu mimo. Samozřejmě jsou tam občas nějaké prasárny, ale kde nejsou?

    Uprimne receno, mimo standartniho (a kupodivu podobne informace jsem uz od nekoho znalejsiho obdrzel) navodu jsem se toho moc nedozvedel.

    Nevíte jaké mám znalosti o OpenOffice.org, tak to nekomentujte.

    Dále, špatně hledáte. Když jsem začal vyvíjet věci pro OpenOffice.org, nemyslím teď externí balíčky jako doplňky, atp., tak jsem to ze začátku rozjížděl podle návodu a build byl hotov včetně speciální instalace do 2h. Potom jsem se už věnoval pouze tomu co jsem chtěl opravit, přidat, …

    Zdají se vám 2h, nebo klidně i celý den, na rozjetí kancelářského balíku ze zdrojových kódů moc? Mě teda ne.

    Rozjedte build OpenOffice v nejakem IDE jako u lidi. Pak se ozvete. Mate-li neco uz hotoveho, tak sem s tim.

    Až bude IDE, které bude podporované na všech podporovaných platformách, někdo to určitě udělá. Ukažte mi nějaké IDE na Linuxu? Nebo to snad chcete v nějaké IDE na Mac OS X? Třeba Xcode? A k čemu to bude dobré? Máte představu co by to znamenalo z hlediska údržby celého stromu a všech těch projektových souborů s metadaty? Když někdo s Linuxem něco přidá, změní a ten kdo provede update na Windows tak má smůlu, protože ten na Linuxu nebyl schopen změnit soubor s projektem pro další platformy? A co potom Mac OS X, Solaris a další?

    Nehledě na to, že při troše snahy to otevřete v každém rozumném IDE. Nebo si snad myslíte, že to všichni programují ve vi?

    Jinak varite z vody.

    Váš názor a já vám ho neberu.

    Jenom si myslím, že chcete až moc jednoduše dělat úpravy v projektu, který má miliony řádků zdrojového kódu. Ano, OpenOffice.org není modulární jak by mohl být, ale na to se neustále pracuje. Pokud máte pocit, že se v této oblasti nic neděje, mýlíte se.

    Jinak ta debata sklouzává mírně jinam. Původní téma bylo – co brání rozšíření Linuxu do škol a ne zdrojový kód OpenOffice.org, jeho modularita a způsob buildu :-)