Hlavní navigace

Názor k článku Co brání rozšíření Linuxu do škol? od DJ_Doktor - Učím na ZŠ informatiku, takže vím o co tu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 11. 2009 17:38

    DJ_Doktor (neregistrovaný)

    Učím na ZŠ informatiku, takže vím o co tu jde.

    Pravda je taková, že linux ve škole jednou bude mít svoje místo, ale co se základek týče, tak rozhodně ne ve výuce – uplatnění najde spíš v infrastruktuře konektivity. Pravdou je i to, že opencource sw ušetří školám nemalé peníze za licence a za méně výkonný (tím pádem i levnější) hw.

    Ale…

    Berte prosím v potaz, že škola nás především připravuje pro život a dokud MS povede pořád takovou politiku, že bude majoritní na trhu, tak se bude vyučovat na sw od MS. Kolik lidí (resp žákú), kteří budou schopni pracovat jen s opencource sw na linuxové platformě, dokáží tento sw doma zprovoznit – tj nainstalovat na linuxový stroj a před tím tedy i nainstalovat a nastavit linuxový OS? Nemyslím si, že zprovoznění linuxového stroje by mělo být součástí výuky na ZŠ a SŠ, které nemají ICT zaměření. A v době, kdy je na spoustě nových PC předinstalován OEM OS Win, ukažte mi člověka, který jej odinstaluje a nahradí jiným nonMS… Ano jsou v prodeji i sestavy, u kterých je linux přbalen… ale jen přibalen.

    Takže spíš by se mělo diskutovat o tom, proč není ve škole opensource programové vybavení namísto opensource OS…

    FYI: nejsem zastáncem MS, linux mám rád a učím se s ním pracovat, na můj popud jsme nasadili debian jako GW, DHCP, AV, AS a proxy ve škole.