Hlavní navigace

Názor k článku Co brání rozšíření Linuxu do škol? od hucul - Jen par poznamek na skolach by se studenti meli...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 11. 2009 9:37

    hucul (neregistrovaný)

    Jen par poznamek

    na skolach by se studenti meli opravdu dostat k informacim ze vsech koutu IT. Idea prosazovani jednoho produktu je zcela mimo a nejsem dalek toho rici trestuhodna (osobni ohodnoceni, premie, …). Vyuka by mela vypadat asi ve smyslu vice PC stejne konfigurace, ruzne operacni systemy (kupodivu neni jen LIN/WIN), ruzne nastroje, srovnani mezi platformama, pristup k datum, trocha ideologie a vysvetleni pojmu vubec neskodi (ja vim zni to hrozne – hlavne pro starsi ;-) ).

    Za vzniklou situaci je vicemene odpovedny stat a jeho metodicke pokyny par let zpatky („zaci by se meli naucit pouzivat Word, Excel“ – jen se divim, ze tam dokonce nebylo R nebo TM). Opravdu by mne zajimalo, kolik si na tehle slatanine vydelali hosi z ministerstva.

    Nastesti jsme vstoupili do EU a ta (pokud si dobre vybavuju) tlaci opensource i zakonnou cestou do statni spravy (a nejen formou komunikace s urady v otevrenych formatech). Je to taky logicke vyusteni, protoze nechat pristupovat „closesource“ k vecem typu statniho rozpoctu ci zpravodajskych sluzeb je cire silenstvi (minimalne trestuhodny idealismus).

    Jako nejvetsi prohresek skolstvi ale vidim totalni ignorovani bezpecnosti. Informace typu: „je vhodne pouzivat antivir, aaano, je vhodne pouzivat firewall, aaano, je vhodne updatovat system, aaano“ ktere jsou nasledovany: „neni vhodne krast SW, aaano“ jsou uz samy osobe kontraproduktivni. Rizika, ktera ucitele takto prenaseji na zaky, si hodne lidi ani neuvedomuje. Nechat svuj pocitac pripichly k netu s minimalnim nebo zadnym zabezpecenim se pomalu da prirovnat k odlozene nabite zbrani. Tohle neni jen moje osobni paranoia. Jelikoz delam FW pro jednu z nejvetsich svetovych bank a vidim, jak jsou tyhle PC, pripadne cele univerzitni site zneuzivany ke koordinovanym utokum na nase proxy servery a vlastnici IP o tom nemaji ani tucha, je mi do breku.

    Pritom by stacilo tak malo. Zatim se to moc neresi, hlavne proto, ze vetsina techto utoku je veskrze primitivnich a dobre zneskodnitelnych, ale v momente, kdy nektera instituce takhle prijde o vetsi mnozstvi penez, bude nasledovat slusne toco. Predpokladam, ze nikoho nebude zajimat pocitacova negramotnost a vysvetleni typu „ja o tom nevedel“. Dotycny z toho zatim asi dostane bez financiho postihu nebo zapisu v rejstriku (coz taky nemusi tak uplne vyjit), ale uz jenom ty opletacky bych zazit nechtel. Jenom naklady na pravnika v momente, kdy proti vam stoji tlupa pravniku nejake vetsi firmy, jsou silene (spor se muze tahnout delsi dobu, pri hodinovych sazbach za pravnika a naklady se vraci az po skonceni sporu).