Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Co brání rozšíření Linuxu do škol? od MaBo - „Nežádoucí je přílišná fixace na jednu aplikaci, ale...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 11. 2009 13:24

    MaBo (neregistrovaný)

    „Nežádoucí je přílišná fixace na jednu aplikaci, ale naopak má být podporována určitá pluralita.“
    Kde se proboha ve specifikacích ICT píše o nežádoucí fixaci na jednu aplikaci?

    Vraťte se zpět na zem, prosím. Není to jenom otázka HW nebo SW, je to taky o použitelnosti open source. Stačí se podívat na několik open source projektů z odstupu a zjistíte, že nenabízí většinou takový komfort jako proprietární software.Jedinou výhodou open source na školách by byla jeho nulová cena a dostupnost zdrojových kódů. Pokud by open source byl schopen nabídnout totéž co placený software, byl by daleko rozšířenější, což evidentně není. Můžete tvořit analýz kolik chcete, ale faktem je, že byste se fyzicky museli zbavit jednoho velmi nepříjemného neduhu: přestat si dělat soft pro sebe. Pro vás je primární vlastní potěšení a hledisko vlastních znalostí, kdežto firmy, které tvoří placené aplikace by asi dost těžko prodaly cokoli, kdyby jejich filozofie byla taková, jako filozofie open source. Používám open source denně, ale nevím, jestli by to bylo za stávající situace vhodné řešení pro euroamerické školy. Je to určitě řešení pro školství zemí třetího světa, kde nejsou prostředky pro zvažování alternativ. Tam nic jiného za daných okolností dělat nelze. Ale v Evropě? Tady školství má možnost volby.Takže se nad tím zamyslete a přestaňte si lhát do vlastní kapsy. Jinak miluju open source a unix, ale nechápu tu zakomplexovanost open source scény.

  • 23. 11. 2009 13:37

    ToM (neregistrovaný)

    Když používáte open source vy, proč ho nechcete dopřát jiným? Myslíte, že nechtějí. Omyl. Chtějí. Už to tu zaznělo. A pokud byste si něco o tom přečetl (např. dříve uvedené weby), tak byste možná změnil názor. A proč když chtějí, tak nepoužívají? To už tu také bylo: snaží se o to (Řím také nepostavili za jeden den).

  • 23. 11. 2009 14:27

    MaBo (neregistrovaný)

    Ano, Řím nepostavilli za den, ale aplikace nejsou Řím. A stále tu platí, že kdyby chtěli používat, pak budou. Jakékoli opisování důvodů proč se uživatelé chovají tak, jak se chovají, je nesmyslné.Snažíte se vysvětlit si slabé používání open source tím, že vidíte chyby jinde než v sobě.
    Celé tohle povídání je založeno na mylné představě, že open source je lepší než proprietární systémy. Ukažte mi jediný ideální soft z obou táborů, a já smeknu. Pláčem, uražeností a nicneříkajícím blábolením nic nezmůžete a můžete si o mě myslet co chcete.Lidé uděli z jednoduchého světa tvorby aplikací dva antagonismy a aniž by si to někdo uvědomil, špičky obou táborů manipulují lidmi neuvěřitelnou propagandou. Někdy mi to přijde jako mediální masírka reklam na Nově.Zabývá te se filozofií,ale v reálném světě nabídky a poptávky tohle nefunguje.

  • 23. 11. 2009 16:36

    ToM (neregistrovaný)

    Prosím vás, co dokazuje, že neexistuje ideální soft ani v jednom z táborů? Nechápu, jak ta otázka zapadá do diskuse.

    Já chápu, že tato diskuse je příliš dlouhá na to, aby ji někdo sledoval celou. Pak ale vězte, že tu bylo řečeno z míst nejpovolanějších, že se ve školství OS používá a dokonce tu padly i odkazy na projekty, které ho budou využívat více.

    Takže vaše představa o vůli či nevoli, vhodnosti či nevhodnosti se neshoduje s realitou.

    Ostatně jsem už tady několikrát psal:

    1. současný stav, kde školy produkují sekretářky blíže nespecifikované úrovně, je špatný a je třeba ho změnit.

    2. že školy mají pokrývat poptávku po pracovní síle nikoli, že se firmy a firemní procesy budou přizpůsobovat tomu, co nabízí školy.

    3. nejde o opensource, ale především alternativy a úroveň budoucí pracovní síly. A OS je jednou z alternativ, který se (a je divné, že tomu nechcete věřit, i když v tom jedete také) používá.