Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku CrowdStrike poukázal na nedostatek představivosti a problém lidského faktoru. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • 27. 7. 2024 14:30

    SoongVilda

    Dneska trošku oddálím pohled a vezmu to ze široka.

    Začal bych tím, že bych Microsoft označil v každé zemi za ohrožení národní bezpečnosti, beze srandy, bez nadsázky.

    To, že jsme šíleně závislí na cloud-based službách "Managed services", ano, to je špatně, ale vlastně nevím, co s tím moc dělat. Spíš je to neřešitelný. Například, ony ty letadla fakt to spojení potřebují a samotné si ve vzduchu neporadí. Takže tuto závislost zde nebudu rozebírat.

    Microsoft Windows, ačkoliv má jakékoliv kvality (Pokud-li zde o kvalitách můžeme vůbec mluvit, tak každý OS někdy spadne. Prostě to se děje... všichni to známe. Blbý update, ujede ruka při konfiguraci nebo se přehlédne, je to jedno. Windows je absolutně nedořešený a vzhledem k tomu, že ho používají zcela určitě ve veřejném sektoru, tak by země, vlády měly na Microsoft zatlačit ve vlastním zájmu.

    Operační systém by měl mít vyřešenou situaci, když padne. Jak že ji má Windows vyřešenou? Aha! Nemá! Ano, jsou tu body obnovení, které:
    1. Obnova trvá dlouho
    2. K bodům obnovením se lze dostat pouze pokud OS nějak funguje.

    Na Linuxu s Btrfs to známe. "Jejda ono se to pojebalo, no nic, tak nabootuji do jiného Snapshotu" situace je během momentu vyřešená. V OpenSUSE Tumbleweed to zvládne i cvičená opice. Vybere se snapshot, nabootuje, jsou tam data co potřebuji/funguje ten systém? Jsou/funguje! Označím jako default snapshot a dám reboot. Pokračuji dál v práci. Nikdo nemusí volat IT experty, atd.

    Proč něco jako Btrfs nemá Windows? NTFS v3.1 má poslední release 2001... na tom vážně běhají dnešní Windows?

    A proč to označuji jako národní bezpečnost? My jsme hodně arogantní a naivní v tomto. Čína přešla na Linux v armádě, vládě již dávno... doslova stačí, když shodí celý Microsoft a my během válečného konfliktu nedáme do kupy ani civilní infrastrukturu pro evakuaci, zásobování...

    Běžte se podívat na jejich web, ještě pár let a můžeme začít v tomto Čínanům závidět. :)
    https://www.openkylin.top/index-en.html
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kylin_(operating_system)

    By 2019, the NeoKylin variant is compatible with more than 4,000 software and hardware products, and it ships pre-installed on most computers sold in China. Together, Kylin and Neokylin have 90% market share of the government sector.

    China has developed more secure operating software for its tens of millions of computers and is already installing it on government and military systems, hoping to make Beijing’s networks impenetrable to U.S. military and intelligence agencies.

    My tu budeme řešit hovna, bambilion dister k hovnu, pokud nejsi techno glum, mainstream Windows OS, co je k hovnu. A buuu to licenčně nejde zkompilovat a to nemůže být v repozitáři... xD Jediný adept na lehký potlesk je MacOS.

    Fakt... říkám na rovinu, měli bychom se už všichni probudit. Tlak na Microsoft je potřeba a to dost velký. Toto je poprvé, co jsme viděli, že už nejde jen i business CrowdStrike nebo Microsoftu. Tady začíná být v sázce mnohem víc... samotná existence a legitimita technické vyspělosti civilizovaného, demokratického světa.