Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Čtyřjádrový procesor už na linuxový desktop přestává stačit. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • 30. 8. 2024 1:18

    msmucr
    Bronzový podporovatel

    Už to u vás vypadá, že jste objevil nevšedního koníčka s tím testováním starých sestav a nových distribucí :)
    Jestli budete mít možnost, zkuste si schválně někde ještě na porovnání půjčit nějakého Radeona (asi cokoliv od Polaris dál).
    Z mých zkušeností tohle udělá s odezvou prostředí docela hodně, zvlášť v kombinaci se starším ostatním HW a novými Wayland kompozitory.
    NV karty i když jsou v mnoha aspektech lepší (od výkonu, výpočtů přes CUDU, NVENC, AI, kompatibilitou s profi aplikacemi), z mé osobní zkušenosti můžou za určitých okolností pořád drhnout v základním desktopu.
    Samozřejmě se to může lišit podle konkrétního kompozitoru, generace karty, jestli se použije Nouveau, a s jakým backendem, nebo firemní ovladač.

    Ale pokud bych to konkretizoval na nějakém starším hardware z podobné doby, jako jste si testoval (mám i novější generace, ale pro nějaké přibližné srovnání).
    Např. v práci je na jednom servisním PC Quadro P2000 a 4c/8t Xeon s Haswell jádrem. A doma mám podobný laboratorní stroj s i7 4790 a nejpomalejším 4GB Radeonem RX550 (ten je tam primárně kvůli kompatibilitě s Hackintoshem, když si chci pustit XCode a navíc je x8, takže zbývá víc linek na jiné periferie).
    Přestože mám doma dva monitory, a s vyšším rozlišení,, tak ta odezva v Linuxu s GNOME 40 a 46 a Waylandem je znatelně lepší než u papírově rychlejšího Quadra. Navíc tam i s předposlední 550 řadou proprietárních ovladačů (novější se chystám testovat) může člověk pořád narážet na různé glitche a artefakty. Klasický X může být za těchhle okolností pořád lepší volba, byť to je pak s odezvou v GNOME shellu v porovnání ještě o chlup horší. Noveau má pak zas jiné nevýhody.
    S tím Radeonem pokud si ještě poladím aplikace a vynutím všude Wayland režim (místo XWaylandu), šlape to vše překvapivě dobře. Rozhodně mě nic nenutí přemýšlet o nějakém odlehčeném prostředí, při pocitu, že to tenhle starý stroj nedává.

    Samozřejmě pokud je tam nějaká úloha, co ji brzdí CPU, např. generování thumbnailů, tak to logicky nebude mít vliv.