Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Čtyřjádrový procesor už na linuxový desktop přestává stačit. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • 30. 8. 2024 17:04

    jinejmuf

    Dostal jsem se do opačné situace. Nainstaloval jsem na RPi5 s Pimoroni NVMe hatem a v něm SSD Ubuntu, desktop tam je Cinnamon s průhlednou lištou i menu (tj. efekty jsem nevypínal) a na přihlašování se používá SDDM, které má hezčí design.

    Běží na tom docker, openvpn, webserver, vnc. Desktop jede i po domácí 100mbit síti naprosto plynule, není problém v tom dělat menší projekty (i ve Swingu) v Netbeans (včetně kompilace), upravovat fotky v GIMPu, mít stabilně puštěný Vivaldi s řádově desítkou záložek. Dělal jsem na tom v KiCADu, zvládá to syntetizér varhan MyOrgan se 8GB samplovanými nástroji a plynule to přehrává polyfonii 10 tónů.

    To vše při spotřebě do 5 W.

    Vlastně nevím, proč tu ještě mám normální PC, snad jen kvůli zvyku zbytečně pálím elektřinu. Jsem přesvědčený, že do budoucna se budou používat téměř výhradně AllInOne nebo thinclient řešení. Vlastně většina "kancelářských" věcí stejně už běží v cloudu (včetně 3D editorů) a nevyžadují prakticky žádný výkon klienta, zatímco na klientské straně se objevují stroje, které by před 30 lety byly považovány za superpočítače.