Hlavní navigace

Názor k článku Čtyřjádrový procesor už na linuxový desktop přestává stačit od Lael Ophir - Začal bych následujícím: 0. Vypněte UAC. Pokud execubable vyžaduje...

  • 31. 8. 2024 2:54

    Lael Ophir

    Začal bych následujícím:
    0. Vypněte UAC. Pokud execubable vyžaduje elevation, tak to uživatel pěkně potvrdí, a spuštění proběhne s právy lokálního admina. Jenže lokální admin nemá permissions k souboru na síti.
    1. Je potřeba mít přimapovaný share na drive letter. Důvod: technicky se dá spustit executable z UNC cesty (\\server\sha­re\file.exe), ale jsou ta omezení ohledně nastavení pracovního adresáře (cd \\sever\share neprojde), a některé programy s tím mají problém.
    2. Pravý klik na soubor, Properties, v dialogu vespod Unblock (pokud je checkbox vidět). To odstraní ten Mark of the Web, tj. indikátor že byl soubor stažen z internetu. Alternativně PowerShell cmdlet Unblock-File, samozřejmě možno i pro více souborů, rekurzivně atd.
    3. PowerShell, (get-acl -AllCentralAcces­sPolicies <cesta>).Access a ověřit jestli uživatel má práva. Deny má vždy přednost před Allow. FullControl zahrnuje i ReadAndExecute. Switch -AllCentralAcces­sPolicies zahrne i omezení permissions nastavené přes GPO. Alternativa v klasickém cmd.exe je utilita icals.exe, jen nevím jestli umí i ty AllCentralAcces­sPolicies.
    4. Pokud máte third party antivirus, nebo jiný filter driver, tak ho zkuste na chvíli odinstalovat. To vyžaduje reboot. Po rebootu bych se osobně ujistil pomocí Sysinternals Autoruns a fltmc.exe, jestli dotyčný service a filter driver opravdu byl odinstalován. Pokud to bez antiviru funguje, tak se obrátit na support výrobce antiviru.
    5. SysInternals ProcMon umí zobrazit chybějící permissions. Je třeba nastavit filtrování na neúspěšná volání, a cesta souboru musí obsahovat .exe.