Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Čtyřjádrový procesor už na linuxový desktop přestává stačit. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • 31. 8. 2024 9:09

    LD

    Relevantní to je tím, že i starší CPU, pokud dokáže dostatečně rychle nakrmit GPU daty dnes stále stačí nejen na desktop ale i na některé moderní hry. Haswelly neměly moc dobré iGPU, nejsem si jistý kvalitou ovladače a navíc je máte spárované s DDR3, takže je velice pravděpodobné, že budou při použití moderního desktopu drhnout. Intel se to snažil napravit v Broadwellu a tam se mu to docela povedlo, jelikož je pároval s Iris grafikou, která byla zajimavou konkurencí k dobovým kartám.
    Radeon, ať už predřečníkem zmíněný, případně i starší generace Polaris byly výbornou volbou pro Haswell/Broadwell, a dovolím si tvrdit, že by v pohodě na moderní desktop stačily. Je ale nutné k tomu mít i SSD (nebo rovnou nvme, pokud to deska podporuje).
    Co se týká Nvidií, ony prostě nejsou dělané na to, že se na nich bude někdo dívat na desktop, veškeré optimalizace jdou do her (a dnes do ML). Sám pamatuju, jak se mi cca kolem roku 2011 v zátěži sekaly animace desktopu na linuxu s GTX460, a to rozhodně nebyl v té době lowend...když jsem vyměnil za radeon, problém sám od sebe zmizel.

    Nikdo pak nerozporuje, že Comet Lake má oproti němu větší výkon (i když papírově zas o tolik ne, imho se nejedná o úplně povedenou generaci CPU z pohledu výkonu a toho, co v té době nabízela konkurence).