Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Čtyřjádrový procesor už na linuxový desktop přestává stačit. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • 1. 9. 2024 20:09

    m1x

    Nejsem si jistý. Kdesi jsem zkoušel x11perf a v některých testech byl výkon 2D grafických operací na novějších počítačích mnohem nižší než na velmi starém počítači, postupně čím dál horší. Moderní grafárny umí skvěle 3D, ale běžné 2D operace můžou těžce nezvládat.

    Poprvé jsem si toho všimnul někdy okolo roku 2010 na prográmku /usr/libexec/xscre­ensaver/deluxe . Ten mi na prvním pentiu (Pentium 1, asi na 75 MHz) a tehdejší PCI (ne PCIe !) grafárně s asi 2 MB RAM běžel plynule a velice svižně, obrazce po obrazovce lítaly a děsilo to lidi. Zatížení CPU téměř nula. O spoustu let později jsem to pustil na něčem výkonném a moderním a ono se to skoro nehýbalo. A CPU zatížené naplno. Program x11perf ukázal dost překvapivé výsledky. Myslím že ten prográmek zobrazoval plynule i na nějaké 486DX2/66 a na ISA grafárně s 8bitovýma barvama a 512 kB RAM (tehdejší grafárny a X11 ovladače měly úžasně zmáknutou 2D akceleraci, když se vypnula byl to strašlivý rozdíl).

    Víc jsem se tím nezabýval. Jen mám dojem, že těch neefektivností, asi v grafických ovladačích nebo v koncepci hardwaru, se objevuje čím dál víc a nepřišlo se na to jen díky značnému nárůstu propustnosti pamětí a výkonu CPU.

    1. 9. 2024, 20:13 editováno autorem komentáře