Hlavní navigace

Názor k článku Debian vyjde pro RISC-V, Ubuntu 23.10 na­bídne jádro 6.5 od Pavel Píša - Zatím jsou především menší desky, které by sice...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 7. 2023 16:11

    Pavel Píša

    Zatím jsou především menší desky, které by sice před pár lety desktopové označení výkonem a kapacitou paměti splnily, ale dnes spíš ne.

    Alibaba a další vidí použití především na serverové straně, takže opět pro "domácí" desktop to zatím moc není. Ale třeba z toho Alibaba projektu se vyčlenila divize/firma T-Head Semiconductor a jejich jádro C920 je integrované v SoC SOPHON SG2042 a s ním je ve vývoji již 64 jádrová platforma, kterou již asi lze považovat za desktopový systém https://www.crowdsupply.com/milkv/milk-v-pioneer

    Díky členství ČVUT v RISC.org jsme již dostali pět kousků malých ICE-V, nyní k nám míří dvě destičky VisionFive2 a napsal jsem i projekt na otestování našeho CTU CAN FD core na PCIe sběrnici Milk-V-Pioneer, tak třeba dostaneme na experimentování i první kusy tohoto hardware. Lze očekávat, že tam pro hladké použití bude ještě hodně problémů. Kus z první vzorkové série VisionFive jedna s předchozí verzí SoC mám a je chyb je tam hromada, spotřeba a nutnost tvrdě chladit, řádově zpomalený SD interface, HDMI funkční jen s několika smart monitory/televizemi atd... Ale očekávám, že VisionFive2 bude chodit stabilně, mám již zprávy od kolegů, kteří ho koupili a HW problémy nepozorovali. Software je běh na delší trať..

    Kdo je z ČVUT a něco lze i pro studující i z jiných univerzit, tak se můžete zapojit do našich projektů v rámci závěrečných prací, případně plánuji dát na experimentování tento různý HW v rámci předmětu Pokročilé architektury počítačů https://cw.fel.cvut.cz/wiki/courses/b4m35pap/start . V rámci jeho semestrální práce si pak každý navrhne vlastní zřetězený procesor, dnes již většinou RISC-V. Jasné je, že to je pak procesůrek malinký. Ten jse pustit na FPGA. Kdo by pak chtěl nějaký malý experiment s realizací něčeho asi ještě menšího na křemíku, tak máme nabídky od organizátorů TinyTapeout (nyní 4) a byli jsme oslovení i jednou firmou, že pro nějaký pěkný studenský projekt i tu relativně malou částku zasponzoruje.