Hlavní navigace

DRM Power Saving Policy v Linuxu 6.12, Mesa 24.2 a informace k novým CPU

2. 8. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Lisa Su EPYC 3 Autor: AMD
Na trh během pár týdnů zamíří mnoho produktů s novými generacemi CPU AMD a Intel. Některé potřebné prvky podpory Linux 6.11 nestihly a objeví se až v 6.12. Podívejme se na pár věcí, které jsou chystány.

Zavedení DRM „Power Saving Policy“ v Linuxu 6.12

Další z novinek chystaných pro Linux 6.12 je v rámci vývojové větve drm-misc-next sada patchů zavádějících podporu tzv. Power Saving Policy v rámci DRM (Direct Rendering Manager), a to pro konektory grafických výstupů, zpočátku na kartách obsluhovaných ovladačem AMDGPU.

Tato nová „Power Saving Policy“ bude výhledově rozšířena na další grafické karty a jádra, stane se standardní součástí grafického subsystému jádra a postará se o komunikaci potřebných informací mezi kompozitory (desktopy) a ovladači o tom, jaké vlastnosti úspory energie lze použít, aby byla zachována dobrá uživatelská zkušenost s daným desktopem.

V tuto chvíli počáteční implementace je v rámci politik podporována indikace toho, zdali ovladač vyžaduje nějakou barevnou přesnost, na níž by aktivace úsporných mechanismů mohla mít negativní dopad. Další politikou bude volba pro nastavení vyžadující přístup s nízkou latenci, vhodné pro displeje, u nichž lze latenci (zpoždění zobrazení) negativně ovlivnit používanými mechanismy připojení, například Panel Self Refresh (PSR).

Tato věc byla vyvíjena ve spolupráci s vývojáři desktopového prostředí KDE (a dalších prostředí). Počáteční podpora v rámci AMDGPU je dána prostě tím, že na ovladačové části pracovali vývojáři AMD. Podpora v AMDGPU se tedy objevuje, v rámci KDE se řeší merge request Xavera Hugla u kompozitoru KWin, který podporu na jeho úrovni implementuje – zde je aktuálně nastaven milestone na vydání KDE Plasma 6.2.

Mesa 24.2-rc3 přináší opravy pro zatím nevydané grafiky Intel Xe2

Před několika desítkami hodin jsme psali o tom, že <podpora CPU generace Intel Lunar Lake a grafických karet Battlemage, obě s jádry typu Xe2, bude nejdřív v Linuxu 6.12, někdy v listopadu tohoto roku.Víme čerstvě, že Lunar Lake bude představen už 3. září, tedy za měsíc. Představení neznamená automaticky dostupnost produktů na trhu, v tomto má Intel v posledních letech spíše zpoždění, lze tedy předpokládat, že předvánoční trh nabídne dostatek notebooků s Lunar Lake, ale že podpora Xe2 iGPU bude až v Linuxu 6.12, nebude nejspíš v září/říjnu zásadní komplikací.

S tím vším úzce souvisí projekt Mesa, jehož příští dílčí verze 24.2 je připravována na tento měsíc a na světě Łuž je RC3 přinášející nejnovější opravy v jejím kódu. Na podpoře Xe2 v rámci Mesa se v Intelu pracuje už více než rok. Mesa bude na vydání Xe2 připravena dostatečně slušně, nejnovější opravy zahrnují režim SIMD16 pro fast-clear kernel, vypnutí legacy CCS, opravy pro protected ISL masku – všechny opravy v rámci Xe2 připravil Jianxun Zhang z Intelu.

Kromě těchto novinek v rámci ovladače Xe přinese Mesa 24.2 i opravy pro ovladač i915, který se dosud používá jako výchozí (generování velkých mipmap či max_lod pro mipmap-sampling), ale „jeho dny už jsou sečteny“… výhledově. RC3 dále opravuje chyb v OpenCL ovladači Rusticl, několik věcí u „softwarového GPU“ LLVMpipe, dvě drobnosti v EGL pro Haiku OS.

Pokud byste nový notebook letos ke konci roku vyhlíželi, pak se sluší dodat, že jakkoli solidním skokem vpřed bude generace Lunar Lake s Xe2, zdá se, že AMD Strix Point bude více než solidní konkurencí zejména proto, že na trh již tyto nové Ryzeny AI generace Zen 5 zamířily. Phoronix již prohnal testy jak stroj s Ryzen AI 9 HX 370, tak stroj s Ryzen AI 9 365 (včetně srovnání Windows 11 a Ubuntu 24.04 s jádrem 6.10).

Úpravy v topologii CPU u AMD

AMD kromě řady jiných věcí připravuje pro linuxové jádro patche v rámci ovladače AMD P-State korigující topologii CPU pro generaci Zen 5 (AMD Heterogeneous Core Topology) u procesorů kombinujících CPU jádra Zen 5 a jejich „kondenzovanou variantu“ Zen 5c. Tyto patche si přímo říkají o budoucí otestování, ale jelikož kód ještě nebyl začleněn, tak Phoronix přišel s kratičkým preview na to, co se chystá

Dlužno dodat, že zatímco Intel kombinují „malá/Atomová“ jádra s „velkými klasickými“, kdy ta první neumí HT a AVX-512, zatímco druhá ano (což způsobuje řadu komplikací a donutilo to Intel vypnout AVX-512 od generace Alder Lake výše), tak u AMD je rozdíl mezi Zen 5 a Zen 5c v podstatě nepodstatný, přesto skýtající prostor pro softwarové optimalizace. AMD umí jak HT (tedy SMT, zatímco Intel HT u Arrow Lake opouští), tak AVX-512 (v kvalitě, na kterou Intel nikdy nedosáhl).

Patche se nestihly dokončit včas pro začleňovací okno Linuxu 6.11, pročež nejdříve čekejme tuto novinku v rámci jádra 6.12 – s touto verzí jádra ale očekávejme, že Zen 5 CPU pojedou „optimálněji“ a budou též adekvátně šetřit energii v návaznosti na potřebu jejich využití. 

Zatím však Phoronix nenaměřil nějaký zásadní pozitivní vliv na výkon CPU (rozptyl 1 až 2 %, v pásmu nepřesnosti měření) a konstatuje, že s těmito patchi nepozoruje na nových Ryzenech AI žádné rozdíly mezi oběma typy jader co se týče maximální frekvence a nejvýkonnějšího stavu (dle hodnoty ACPI CPPC), vše funguje očekávaným způsobem skrze oba typy procesorových jader, tedy s posledními patchi je v rámci ovladače AMD P-state korektně použita hodnota amd_pstate_highest_perf, konkrétně tedy maximální priorita 196 pro jádra Zen 5 a nižší priorita 132 pro Zen 5c a tomu odpovídají i systému reportované maximální frekvence obou typů jader, konkrétně 5,09 GHz pro Zen 5, resp. 3,40 GHz pro Zen 5c. Vypadá to však, že Linux má u jednojádrové zátěže tendenci správně posílat úlohy na výkonnější jádra Zen 5.

Zdali další postupující optimalizace přinesou viditelnější pozitivní vývoj, se teprve ukáže.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.