Hlavní navigace

Názor k článku Export do Open XML v PHP od Miloš - Tento článek patří na stránky o PHP (kde...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 2. 2007 16:11

    Miloš (neregistrovaný)
    Tento článek patří na stránky o PHP (kde ho taky programátor v PHP bude hledat) a nikoliv na Roota. Nepochybuji o tom, že tzv. Open XML je zatížený spoustou patentů (zákon o patentování softwaru v USA dovoluje bohužel patentovat i datové formáty a přenosové protokoly, což je vrchol debilismu a Microsoft toho bohatě využívá). O standard ISO Microsoft sice usiluje - ale psát o tom jako o v podstatě hotové věci je - mírně řečeno - zavádějící. Pokud se to Microsoftu podaří, pak jenom díky korupci. Dva standarty problém neřeší ale vytvářejí.

    Jako programátor bych takovou práci jednoduše odmítl a nabídl převod do ODF nebo csv, i když chápu, že většina kolegů to asi neudělá. Převod do tabulek jistě nepotřebuje domácí uživatel a v práci je pro instalaci pluginu ODF k dispozici odborník, takže žádný problém. Běžný pracovník nic neinstaluje a většinou ani nesmí.

    Chápu export dat z jedné databáze do jiné nebo výstup výsledků třeba do formátu .pdf ale proč výstup do excelu? Pokud je třeba provádět nějaké agregace, proč to neudělá databáze rovnou a nejsou už ve výsledcích obsaženy? Jediná výhoda, která mě napadá, je možnost dodatečného falšování výsledků. (Pravda, na mnoha úřadech možnost k nezaplacení).

    V praxi jsem se setkal mnohokrát s požadavkem na vyplňování dat do předem naformátovaných a uzamčených tabulek excelu - většinou od nadřízených složek. Automatizovat takovou činnost nemá smysl, protože požadovaná tabulka je pokaždé jiná. Zažil jsem dokonce případ, kdy v jednom týdnu přišly požadavky na vyplnění totožných dat do tří různě formátovaných tabulek od tří lidí, kteří spolu seděli na ministerstvu v jedné kanceláři.

    Naprostou hrůzou je potom sběr dat do tabulek excelu namísto databáze. Protože chybí napojení na jakékoliv číselníky, je další automatizace nemožná a výběry a agregace musí pak někdo provádět ručně. Jednou jsem to musel dělat i já a musím říci, že pitomce, který to vymyslel bych s chutí zabil.

    P.S. redakci: proč informace o zaměření Roota není v hlavičce, ale nepatrným písmem na konci stránky, v místech, která už nikdo nečte? Stydíte se snad za to?