Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Export do Open XML v PHP od Miloš - Tento článek patří na stránky o PHP (kde...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 2. 2007 16:11

    Miloš (neregistrovaný)
    Tento článek patří na stránky o PHP (kde ho taky programátor v PHP bude hledat) a nikoliv na Roota. Nepochybuji o tom, že tzv. Open XML je zatížený spoustou patentů (zákon o patentování softwaru v USA dovoluje bohužel patentovat i datové formáty a přenosové protokoly, což je vrchol debilismu a Microsoft toho bohatě využívá). O standard ISO Microsoft sice usiluje - ale psát o tom jako o v podstatě hotové věci je - mírně řečeno - zavádějící. Pokud se to Microsoftu podaří, pak jenom díky korupci. Dva standarty problém neřeší ale vytvářejí.

    Jako programátor bych takovou práci jednoduše odmítl a nabídl převod do ODF nebo csv, i když chápu, že většina kolegů to asi neudělá. Převod do tabulek jistě nepotřebuje domácí uživatel a v práci je pro instalaci pluginu ODF k dispozici odborník, takže žádný problém. Běžný pracovník nic neinstaluje a většinou ani nesmí.

    Chápu export dat z jedné databáze do jiné nebo výstup výsledků třeba do formátu .pdf ale proč výstup do excelu? Pokud je třeba provádět nějaké agregace, proč to neudělá databáze rovnou a nejsou už ve výsledcích obsaženy? Jediná výhoda, která mě napadá, je možnost dodatečného falšování výsledků. (Pravda, na mnoha úřadech možnost k nezaplacení).

    V praxi jsem se setkal mnohokrát s požadavkem na vyplňování dat do předem naformátovaných a uzamčených tabulek excelu - většinou od nadřízených složek. Automatizovat takovou činnost nemá smysl, protože požadovaná tabulka je pokaždé jiná. Zažil jsem dokonce případ, kdy v jednom týdnu přišly požadavky na vyplnění totožných dat do tří různě formátovaných tabulek od tří lidí, kteří spolu seděli na ministerstvu v jedné kanceláři.

    Naprostou hrůzou je potom sběr dat do tabulek excelu namísto databáze. Protože chybí napojení na jakékoliv číselníky, je další automatizace nemožná a výběry a agregace musí pak někdo provádět ručně. Jednou jsem to musel dělat i já a musím říci, že pitomce, který to vymyslel bych s chutí zabil.

    P.S. redakci: proč informace o zaměření Roota není v hlavičce, ale nepatrným písmem na konci stránky, v místech, která už nikdo nečte? Stydíte se snad za to?
  • 26. 2. 2007 16:49

    Dan Ohnesorg
    Jo jo se statem je sranda. Od prvniho ledna plati novy stavebni zakon, ktery zdrazil projektovou dokumentaci minimalne dvojnasobne, protoze na ty co maji penize na stavbu cehokoliv musi bejt prisnost.

    Jako prilohu zakona vydal nejaky pocitacove absolutne negramotny urednik zavaznou sablonu pro zadost o stavebni povoleni. To ze nejde otevrit a vyplnit v OOo je detail, nikdo necekal, ze by snad sla. Ono to nejde vyplnit bez vynalozeni extremniho usili ani ve wordu. Stavebni urady samozrejme tvrde vyzaduji, aby zadost byla podana presne na teto sablone a kdyz nefunguje nevadi - rada je jednoducha "Oxeroxujte to ze sbirky zakonu a vyplnte to rucne, kazdej to tak dela...".
  • 27. 2. 2007 7:46

    melkor (neregistrovaný)
    Mistre, jest Vam jasny rozdil mezi slovy standarta a standard?
    A, pokud ano, proc tou fangli porad mavate?
  • 27. 2. 2007 17:40

    Miloš (neregistrovaný)
    Ano - je zde naprosto zřetelný rozdíl v rodě. Předpis pro psaní d ve slově standart je chybou autorů Pravidel českého pravopisu :)