Hlavní navigace

Fedora upouští od balíčků X11, FreeBSD zrychluje cyklus vydávání

22. 7. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Fedora Project
Fedora má v plánu další omezení podpory X11 ve prospěch Waylandu. FreeBSD zrychluje cyklus vydávání a zkracuje dobu podpory. Tým OpenMandriva oznámil vydání OpenMandriva Lx 24.07 „Rome“ s KDE Plasma 6.1 a jádrem 6.10.

Fedora upouští od balíčků X11

Tým Fedory se dívá dopředu na Fedoru 41, která bude vydána později v tomto roce, a plánuje další omezení podpory X11 ve prospěch Waylandu. V rámci upstreamu a snahy o odstranění podpory X11 z prostředí GNOME nebudou média Fedora Workstation nadále obsahovat balíčky X11 pro prostředí GNOME.

Balíčky zůstanou v repozitáři (spravovaném GNOME SIG/Workstation WG) a uživatelé si je budou moci v tuto chvíli nainstalovat ručně.

Fedora 40Fedora 40 s prostředím GNOME

FreeBSD zrychluje cyklus vydávání

Colin Percival oznámil několik změn v plánu vydávání a podpory FreeBSD. Počínaje verzí FreeBSD 15.x, se zkracuje z 5 let na 4 roky od vydání verze .0. 2. Zavádí se předvídatelný harmonogram vydávání, kdy se nové menší vydání z jedné z podporovaných stabilních větví objevuje většinu čtvrtletí.

Nový harmonogram vydávání umožní častější drobné aktualizace a rychlejší šíření funkcí mezi uživatele a zároveň sníží počet testovacích snímků vedoucích ke každému vydání.

FreeBSD

OpenMandriva Lx 24.07 „Rome“

Tým OpenMandriva oznámil vydání OpenMandriva Lx 24.07, nového snapshotu ve větvi průběžně aktualizované OpenMandriva Lx „Rome“. Je tak jednou z vůbec prvních linuxových distribucí, která je poháněna nejnovějším a nejlepším jádrem Linuxu řady 6.10, je sestavena pomocí jazyka Clang a ve výchozím nastavení obsahuje desktopové prostředí KDE Plasma 6.1, zatímco další dva spiny nabízejí uživatelům nejnovější desktopová prostředí GNOME 46.3 a LXQt 2.0.

OpenMandriva Lx 24.07 “ROME”OpenMandriva Lx 24.07 “ROME”

UBports má nový nástroj pro nastavení

Tým UBports ve svém nejnovějším newsletteru prozradil, že projekt bude mít brzy nového průvodce prvním spuštěním. Tento nový nástroj pro nastavení bude obsahovat možnost importovat informace z jiných zařízení, například ze zařízení iPhone nebo Android.

Import by měl fungovat přes USB, což vyžaduje určité zdokonalení správy USB na Ubuntu Touch, zejména co se týče oprávnění. Zdrojový kód bude zveřejněn na GitHubu, až bude připraven k posouzení.

Ubuntu TouchUbuntu Touch

Nově vydáno

Tým Qubes OS oznámil novou aktualizaci s číslem 4.2.2 svého operačního systému zaměřeného na bezpečnost. NethSecurity, plně funkční open source firewall pro Linux vyšel ve verzi 8.1. Karoshi, na Ubuntu postavený školní serverový operační systém vyvinutý projektem Linux Schools je k dispozici ve verzi 15.0.0.Vyšla Clonezilla Live 3.1.3–11,distribuce založená na Debianu, která slouží ke klonování disků a diskových oddílů.

Karoshi 15.0.0Karoshi 15.0.0
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.