Hlavní navigace

Názor k článku Firefox Relay: skryjte svoji e-mailovou adresu s ohnivou liškou od Danny - To samozrejme myslim zcela vazne. DKIM podepisuje hlavicky...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 9. 2023 11:38

    Danny
    Stříbrný podporovatel

    To samozrejme myslim zcela vazne. DKIM podepisuje hlavicky emailu a dost zalezi na tom, co vsechno odesilatel podepise (pricemz RFC RFC 6376 mj. rika co podepsat a co ne) a DMARC rika, co udelat s emailem, kdyz toto nesedi. A ja jako prijemce neovlivnim to, jak si to nastavi odesilatel. Ten problem neni teoreticky, v praxi se s timto prala treba spousta provozovatelu ruznych mailing-listu a treba i hloupy forward v /etc/aliases se takto muze obcas rozbit.... vsak v reakci na problemy s tim spojene vzniklo prave ARC aka RFC 8617. Zkuste si tu problematiku lepe nastudovat, to neni o nejake nenavisti k XYZ.

    A pokud budu chtit docilit stavu, kdy se mi v obsahu mych emailu nikdo treti neprehrabuje, pak stejne u nejake te alespon low-cost VPS skoncim (a samozrejme nic mi nebrani mit treba sifrovany filesystem - takze ten hoster toho pak moc taky neuvidi, ze?). Pokud mi nevadi, ze nekdo obsah mailu nekdo videt muze (pomineme-li, ze nejlepsi ochranou je beztak end-to-end sifrovani), pak si ty maily muzu strcit i s domenou treba k tomu Seznamu, ci jinemu poskytovateli techto sluzeb... je jich nikoliv nulove mnozstvi, ale jejich cena na nule zacina. Kazdopadne co do soukromi nedava moc smysl usecase stylem @mozmail, co si pak preposlu treba na @gmail, kdyz teda hrotim soukromi :-)

    PS: pisu vam toto z Firefoxu a maily posilam z Thunderbirdu... nevim z ceho dovozujete, ze ja nenavidim Mozillu :P