Hlavní navigace

FreeBSD dostane peníze od německého STF, nové funkce pro Plasma 6.2

9. 9. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: FreeBSD Foundation
Projekt FreeBSD bude brzy dostane investici od německého fondu Sovereign Tech Fund (STF) ve výši 686 400 eur. Vývojáři KDE vtěsnali několik dalších funkcí do chystaného prostředí Plasma 6.2.

Nadace FreeBSD přijala investici od STF

Projekt FreeBSD bude brzy těžit z investice německého fondu Sovereign Tech Fund (STF). Nové prostředky, které koordinuje FreeBSD Foundation, budou použity na zlepšení automatizovaných sestavení, zvýšení bezpečnosti a snížení technického dluhu, který nesou vývojáři.

Německý Sovereign Tech Fund (STF) souhlasil s investicí 686 400 eur (17 milionů korun) do projektu FreeBSD, aby podpořil zlepšení infrastruktury, bezpečnosti, dodržování předpisů a zkušeností vývojářů. Práce, které organizuje a řídí FreeBSD Foundation, začnou v srpnu 2024 a budou pokračovat až do roku 2025.

FreeBSD FoundationFreeBSD Foundation

Několik dalších funkcí pro Plasma 6.2

Minulý týden vstoupil vývoj prostředí Plasma 6.2 do režimu „soft feature freeze“, zatímco tento týden předtím do něj vývojáři KDE přidali několik dalších funkcí. Mezi na poslední chvíli přidané funkce v desktopu Plasma 6.2 patří podpora přejmenování zvukových zařízení. Nová Plasma má umožnit snadnou konfiguraci nové konfigurace virtuální privátní sítě.

Plasma 6.2 také přinese lepší zpracování při kopírování obrazových dat do schránky, vylepšenou práci se šablonami, optimalizovaný výkon vyhledávání a další optimalizace. Začalo také přicházet mnoho oprav chyb nejen pro Plasmu 6.2, ale také pro vydání Plasmy 6.1.5. Pro Plasmu 6.2 obsahuje ještě další možné opravy pádů Plasmy, včetně jejího běhu pod X11.

Plasma 6.2Plasma 6.2

Chyba v Tumbleweed odpojí od internetu

Uživatelům používajícím větev Tumbleweed systému openSUSE bylo doporučeno, aby na nějakou dobu odložili aktualizaci balíčku Wicked, protože aktuální aktualizace může způsobit ztrátu připojení k internetu v distribuci. Systémy, které používají NetworkManager, nejsou ovlivněny.

Lidé, kteří již provedli aktualizaci systému Wicked a narazili na tuto chybu, mohou buď provést downgrade balíčku, nebo se při použití systému Btrfs vrátit k dřívějšímu snapshotu.

TumbleweedTumbleweed

KDE Slimbook Plasma VI

Společnosti Slimbook a KDE uvedly na trh KDE Slimbook Plasma VI. Je poháněn procesorem AMD Ryzen 8845HS s 8 jádry a 16 vlákny, frekvencí až 5,1 GHz a 24MB cache, spolu s integrovaným grafickým procesorem AMD Radeon 780M s 12 jádry a RDNA 3. Stroj je také vybaven NPU o výkonu až 10 TOPS, takže je připraven na lokální práci s umělou inteligencí.

CS24 tip temata

Na novém notebooku je předinstalováno desktopové prostředí KDE Plasma 6.1 nad distribucí KDE neon 6. KDE Slimbook Plasma VI je k dispozici za zaváděcí cenu 1 099 EUR (27 500 korun) za základní konfiguraci s 16 GB DDR5 RAM a 250GB NVMe SSD úložištěm.

KDE Slimbook Plasma VIKDE Slimbook Plasma VI

Nově vydáno

PorteuX, distribuce založená na Slackware Linuxu, inspirovaná Slaxem a Porteusem vyšla ve verzi 1.6. Vyšel Rhino Linux 2024.2, nové vydání na Ubuntu postavené průběžně aktualizované distribuce. Tvůrci 4MLinux, malé linuxové distribuce se zaměřením na údržbu systému, multimédia, server a hry nové vydání s číslem 46.0. Bruce Dubbs oznámil vydání verze 12.2 projektu Linux From Scratch, který obsahuje knihu s návodem, jak krok za krokem vytvořit vlastní systém Linux od nuly.

PorteuX 1.6PorteuX 1.6
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.