Hlavní navigace

FreeBSD se zaměří na notebooky, HardenedBSD spolupracuje s Protectli

Dnes
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Root.cz s využitím DALL-E
Nadace FreeBSD Foundation spolupracuje se společností Quantum Leap ve snaze rozšířit možnosti FreeBSD na laptopech. Projekt HardenedBSD bude spolupracovat se společností Protectli na vývoji sítě odolné proti cenzuře a sledování.

FreeBSD se zaměří na notebooky

FreeBSD je oblíbenou volbou pro serverová prostředí, ale tento operační systém se méně rozšířil na stolních a přenosných počítačích. Nadace FreeBSD Foundation spolupracuje se společností Quantum Leap ve snaze rozšířit možnosti FreeBSD na přenosných počítačích. Nadace FreeBSD a společnost Quantum Leap Research vyčlenily 750 000 dolarů na zlepšení podpory notebooků, což je strategická investice, která bude mít zásadní význam pro budoucnost FreeBSD.

Aby FreeBSD zůstalo v tomto prostředí relevantní a konkurenceschopné, musí rozšířit své pevné základy stability, funkčnosti a bezpečnosti na notebooky, které jsou nedílnou součástí toho, jak dnes lidé pracují a komunikují s technologiemi.

FreeBSD Foundation

HardenedBSD spolupracuje s Protectli

Projekt HardenedBSD bude spolupracovat se společností Protectli, která se zabývá open-source firewally. Protectli daruje zařízení, které pomůže HardenedBSD vyvinout lepší síť odolnou proti cenzuře. Jedná se o jejich dosud druhý dar nadaci HardenedBSD Foundation. Tento dar je určen na konkrétní projekt: vývoj sítě mesh odolné proti cenzuře a sledování.

Protectli darovala čtyři zařízení . Tato zařízení pomohou s výzkumem a vývojem prototypu sítě, přičemž konečným cílem je širší nasazení, jakmile bude vyvinut a zdokumentován počáteční koncept. Podle zprávy může tato práce zahrnovat také spolupráci s projektem FreeBSD, z čehož budou mít prospěch všechny tři organizace.

FW4BFW4B

Fwupd 2.0 s významnými změnami

Vyšla významná aktualizace open-source nástroje pro aktualizaci firmwaru pro Linux Fwupd 2.0 s podporou nových zařízení, novými funkcemi a dalšími zajímavými změnami. Mezi nejdůležitější novinky patří nová konfigurační volba pro ignorování požadavků firmwaru, odstranění problému s restartem, nové rozhraní umožňující nahrávání zpráv v aplikaci GNOME Firmware, testy pro Arrow a Meteor Lake nebo podpora detekce BlueTooth. Tato verze přidává podporu pro zařízení Lenovo Legion HID2, dokovací stanice Dell K2, zařízení Qualcomm S5gen2 BLE, Logitech Lemmy a další hardware.

GNOME FirmwareGNOME Firmware

PineNote se vrací

Společnost Pine64 potvrdila, že se vrací její tablet s otevřeným zdrojovým kódem a elektronickým inkoustem. PineNote byl ohlášen v roce 2021 a zatím se prodalo jen malé množství vývojářských kusů. Hlavní problém byly vysoké náklady na výrobu zařízení a také problém s přizpůsobením linuxové distribuce, která umí běžet na elektronickém papíru.

CS24 tip temata

PineNote má nyní upravený Debian, který vyvinul Maximilian Weigand. Používá prostředí GNOME a několik rozšíření navržených tak, aby se uživatelské rozhraní dobře přizpůsobilo práci s e-ink displejem. Předinstalovaný software zahrnuje mimo jiné Xournal++ pro psaní poznámek, Firefox pro prohlížení webu a Foliate pro čtení elektronických knih. Cena je zatím neznámá, ale v první sérii stál PineNote 399 dolarů (9200 korun).

PineNotePineNote

Nově vydáno

Vyšel KaOS 2024.09, nové vydání průběžně aktualizované distribuce s prostředím KDE Plasma. Jednoúčelová živá distribuce GParted Live vyšla ve verzi 1.6.0–10. Liya, na Arch Linuxu založená průběžně aktualizovaná distribuce je k dispozici ve verzi 2.1. Tvůrci Calculate Linuxu, rodiny tří odlišných distribucí založených na systému Gentoo oznámili nové vydání s číslem 20240923.

KaOS 2024KaOS 2024
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.