Hlavní navigace

FreeDOS slaví 30. narozeniny, Ubuntu vyvíjí crypto-config

8. 7. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: FreeDOS
Operační systém FreeDOS oslavil 30. narozeniny. Ubuntu vyvíjí prostředek pro konfiguraci šifrování v celém systému. Vyšla betaverze Linux Mint 22, UBports získává synchronizaci kontaktů a vylepšují práci s velkými adresáři.

FreeDOS oslavil 30. narozeniny

Zakladatel projektu Jim Hall si na roku 1994 všiml článků, ve kterých se psalo, že Microsoft přestane operační systém DOS vyvíjet. Říkalo se v nich, že příští verze systému Windows nebude ke svému běhu DOS potřebovat.

Verze Windows 1, 2 a 3 běžely nad DOSem, ale příští verze systému Windows už měla běžet samostatně. Jim Hall se inspiroval u konceptu vývoje Linuxu a rozhodl se totéž udělat i s DOSem. FreeDOS se stále používá v řadě starších prostředí a někdy se dodává na nové osobní počítače jako výchozí nebo testovací operační systém.

FreeDOS 1.3FreeDOS 1.3

Ubuntu vyvíjí crypto-config

Novým nástrojem pro Ubuntu, který v poslední době zaznamenává nárůst vývoje, je crypto-config jako prostředek pro konfiguraci šifrování v celém systému. Crypto-config je v tichosti vyvíjen již od loňského roku, ale zdá se, že nyní, kdy je již za fází Ubuntu 24.04 LTS, jeho vývoj zintenzivnil.

Na konfiguraci Crypto-config se Ubuntu v současné době nespoléhá, ale je aktivně vyvíjena. Pro zájemce existuje PPA pro nabídku nejnovějších balíčků crypto-config. Upstreamový kód pro crypto-config je v současné době na GitLabu.

Ubuntu 24.04

Vyšla betaverze Linux Mint 22

Beta verze Linux Mint 22 „Wilma“ přichází před očekávaným stabilním vydáním na přelomu července a srpna. Je to první verze, která je založena na Ubuntu 24.04 LTS, a zdědila všechny základní vymoženosti, které toto vydání poskytuje. Obsahuje jádro Linux 6.8, nové grafické ovladače a PipeWire jako výchozí zvukový server.

Linux Mint však k tomuto základu Ubuntu přidává spoustu vlastního „koření“, včetně nové verze desktopového prostředí Cinnamon, sady základních aplikací, obchodu se softwarem vhodný pro Flatpak a nesčetných dalších podstatných změn. Součástí této aktualizace je i řada oprav chyb, vylepšení stability a výkonu.

Linux Mint 22 betaLinux Mint 22 beta

UBports získává synchronizaci kontaktů

Tým UBports pokročil v procházení a synchronizaci kontaktů. Při velkém počtu kontaktů (500 a více) se adresář stával tak pomalým, že byl nepoužitelný. Vývojář Lionel se tomuto problému věnoval a nedávno demonstroval procházení systému s 3000 načtenými kontakty a bylo to velmi rychlé.

CS24 tip temata

V tuto chvíli je pokrok lokální a další fází bude synchronizační část. Důraz je kladen pouze na Caldav, na synchronizaci s Nextcloudem. Lionel ukázal další video, tentokrát načítání kontaktů z adresáře na lokálním serveru Caldav.

Ubuntu Touch

Nově vydáno

Vyšel EndeavourOS 2024.06.25, nové vydání distribuce založená na Arch Linuxu. Německá firma TUXEDO Computers vydala TUXEDO OS 3–20240625, novou verzi svého operačního systému postaveného na Ubuntu. Vývojáří na Gentoo postavené distribuce Calculate Linux oznámili nové vydání s číslem 20240628. Ryan Finnie oznámil vydání Finnixu 126, nové verze live distribuce založené na Debianu, určené pro systémové administrátory.

EndeavourOS 2024.06.25EndeavourOS 2024.06.25
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.