Hlavní navigace

Google o procesu přechodu z 4kB na 16kB stránky u Androidu, Mozilla Whisperfile na bázi OpenAI

25. 8. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Android 13 Autor: Google
Týden v KDE ve znamení zlepšování použitelnosti, vydání nové verz balíku KDE Gear 24.08, vývojová verze Wine 9.16 opravuje 25 chyb.

Týden v KDE: zlepšování použitelnosti

Uběhlý týden prací na desktopovém prostředí KDE hodnotí Nate Graham jako zaměřený na kvalitu života [s KDE Plasmou]. Novinek je slušné množství a vesměs se zabývají tím, co uživatel vidí a jak věci pro něj fungují.

Okular nyní umí pustit Text-to-Speech z aktuální stránky. Widget jasu nabízí posuvníky pro každý připojení displej samostatně, pokud displej softwarově řízenou změnu jasu podporuje. Globální změna jasu je nadále k dipozici, včetně její vlastní klávesové zkratky.

Při aktualizaci systému lze vedle obvyklých možností jako aktualizovat a pak restartovat, nebo restartovat bez aktualizace, také zvolit možnost aktualizovat a vypnout – volba je k dispozici jak v Discoveru, tak na zamknuté obrazovce. Při dotykovém ovládání vede dlouhé stisknutí nevyužité oblasti Plasma panelu k přechodu do režimu úprav.

Výrazně přepracovaný je postranní panel pro přidání widgetů, uživatele čeká upravený vzhled i funkcionalita. Na věci se pak i nadále pracuje. Ikona baterie nově pomocí odznáčku ukazuje použití uživatelského profilu napájení, pročež je zachováno zobrazení i stavu akumulátoru (prozatím implementován jen v tématu Breeze).

Uživatelským klávesovým zkratkám lze přiřadit i uživatelský název. Discover je nyní přesnější v tom, jak prezentuje uživateli licence a vysvětluje jemné rozdíly mezi proprietárním a non-free, takže už vše, co není free, neoznačuje jen jako proprietární. Přepnutí rozložení klávesnice už nevede k tomu, že se může mírňounce změnit velikost popisek v systémové liště, kvůli tvaru písem tohoto popisku.

Vylepšena je i kvalita HDR zobrazení s KWin v situacích, kdy HDR obsahem požadovaný jas je mimo možnosti displeje. Tvůrci také zapracovali na zmírnění výkonnostního dopadu používání ICC profilů s KWin pro změnu barevného podání a zlepšuje se i výkon KWin na systémech s více GPU. Nate dodává, že je toho ještě dost, co je nutné v této oblasti dodělat, ale už jen toto představuje velký pokrok. Dále přibylo také automatické testování pro X11 specifických věcí v KWin, neb aktuálně už více než 80 % uživatelů KDE Plasmy běží na Waylandu.

Z opravených chyb vypichuje Nate například spravenou funkčnost Spectacle, kdy funguje vkládání screenshotu do jakékoli aplikace, i když je cílový formát pro uložení nastaven na jiný než PNG. U aplikací, které nepřijmou na vstupu nic jiného než PNG, se PNG použije (jde například o Firefox a Chromium).

Opravena je i komplexní chyba způsobující pád KWin při běhu X11 či XWayland aplikací se specifickým uspořádáním pořadí oken – oprava míří už do Plasmy 6.1.5. Nate zde explicitně děkuje uživateli PeterStrickovi, který byl velmi nápomocen s reprodukovatelností této chyby.

Nepříjemná chyba způsobující to, že text kopírovaný z buňky v LibreOffice Calc se nedostane do kopírovací schránky, pokud není nastavena na příjem včetně obrázků, je pryč. Plasma už nebude padat, je-li widget Media Player na panelu a délka názvu přehrávané skladby je přesně tak nešťastná, že tato kombinace vede k pádu Plasma. Další opravy se týkají práce s klávesovými zkratkami.

Vývojová verze Wine 9.16

Tři novinky a celkem 25 uzavřených hlášení o chybách, to je ve zkratce nová vývojová verze Winw 9.16. Tvůrci začali pracovat na implementaci Microsoft Driver Store, přibylo více prototypových objektů v MSHTML a podpora Pbuffer ve Wayland ovladači. Nejstarší uzavřená chyba si počkala od roku 2012, nejmladší pak jen 3 dny. Uzavřena je i jedna drobná chyba v běhu hry Vietcong (poškozené barvy u náhledů uložených pozic ve hře) či chyba týkající GUI pro kódování videa StaxRip (program padal při konverzi AVI). Další podrobnosti shrnuje přehled na GitLabu projektu.

Google popisuje pokrok v procesu přechodu z 4kB na 16kB velikost stránky u Androidu

Nasazení 16kB page size v rámci Androidu je cílem Googlu. Za cenu zhruba 9% navýšení spotřeby paměti Google hovoří o zhruba 5 až 10% nárůstu výkonu. To je daň, kterou lze s ohledem na stále rostoucí množství RAM v chytrých telefonech v klidu zaplatit (zatímco jako majitel levné Motoroly s 6nm 8core Mediatekem, jejíž pomalá foto aplikace v Androidu 13 se s aktualizací na Android 14 stala opravdu plesnivou konstatuji, že výkonu není nikdy dost).

Nyní vývojáři Googlu popisují aktuální stav této snahy, která souvisí s možností přepnout ze 4kB na 16kB stránky v Androidu 15. Tato verze je chystána na letošek, momentálně je k dispozici beta. Aby vše fungovalo, všechny binárky v Androidu 15 jsou nyní zarovnány na 16 kB a souborové systémy (EROFS, F2FS) ji podporují. Jelikož ale 4kB a 16kB běh vyžaduje vždy vlastní kernel, v systému přibude možnost jej přepnout (jako vývojářská volba, vyžaduje to též vymazání zařízení a odemčený bootloader). Zakončují tím, že k nasazení je potřeba se propracovat odzdola nahoru a zapojit se tak musí i vývojáři aplikací či SDK. Holý čistý Android v podání Googlu ale je/bude připraven.

Nové vydání KDE Gear 24.08

KDE Gear 24.08, nová verze balíku aplikací desktopového prostředí KDE, byla vydána. Množství novinek zhruba odpovídá letní/prázdninové sezóně. 

CS24 tip temata

Vyzdvihnout lze vylepšení použitelnosti správce souborů Dolphin (volba „přesunout do nové složky“, dvojklik do volného prostoru vyvolá označení všech položek v okně, …), snadné bookmarkování čehokoli v dlouhém výpisu Konsole prostým dvojklikem na danou oblast posuvníku, vylepšení Kdenlive (nové typy interpolace u efektů – kubický a exponenciální in/out), snadné blokování pozvánek od neznámých Matrix uživatelů v chatovacím nástroji NeoChat, vylepšený plug-in pro formátování v Kate (lepší podpora pro Bash, D, Fish, Nix config, QML a YAML; plus Language Server Protocol zvládající Gleam, PureScript a Typst) a v neposlední řadě rozličné opravy a optimalizace webového prohlížeče Falkon.

Mozilla pracuje na lokálním automatickém převodu hlasu na text s pomocí OpenAI

Whisperfile je další nový projekt Mozilly. Lokální převaděč mluveného slova (audia) na text, tedy vlastně takový „titulkovač videí“, jehož výhodou je právě onen lokální běh. Celé to Mozilla postavila kolem projektu OpenAI Whisper (odtud název). Poradí si i s překladem neanglicky mluveného audia na anglické. Lze provozovat na x86_64 i ARM64, a to na Windows, macOS, BSD či Linuxu, tedy víceméně bez omezení.

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.