Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Google zakázal upravenou Android CyanogenMod ROM od enk - Ale co je to proti „komunitě“ která se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 10. 2009 21:38

    enk (neregistrovaný)

    Ale co je to proti „komunitě“ která se tu schází. Když shrnu většinu argumentů, tak si asi většina zdejších teenagerů a zastydlých intelektuálů myslí, že pokud už někdo měl tu odvahu udělat komerční řešení postavené na open source, tak by měl mít povinnost dávat zdrojové kódy ke všemu co kdy vyrobí. Vám nestačí že google sponzoruje vývoj té opensource (což je celé jádro bez některých aplikací) části, vy máte pocit že když tam běží linux, tak kdokoliv něco na tuhle platformu (nedejbože velký bratr google) naprogramuje, tak vám to musí dát neprodleně k dispozici. Lidé jako vy a pan křikloun RS jsou přesně to, co poškozuje opensource nejvíc. S takovým přístupem totiž vznikají „telefony“ jako je neorunner.

  • 2. 10. 2009 8:29

    mirdav (neregistrovaný)

    Dvě věci:
    S Vašim prvním názorem zásadně souhlasím. Když si nad opensource něco naprogramuji a mám pocit, že to má pro mne cenu, nemusím ale mohu to dát světu k dispozici. Pokud si myslím, že to chci a mohu prodat, je jen mou věcí sehnat zákazníka a přesvědčit jej, že ta koupě je pro něj to nejlepší, co může udělat. Je to nějaký pátek, co jsem si četl ty důvody že o tomhle to je a proto já neomezuji nikoho a nikdo neomezuje mne.

    Naopak (ale možná to tak nebylo myšleno) se mi nelíbí Vaše narážka na „neorunner“. Já to cítím tak, že že s tím telefonem je to stejné, protože můžu, ale NEMUSÍM. A výsledkem té volby je to, jestli si zatelefonuji či nikoliv. Ale tohle jsem věděl ještě před koupí a nepřipadám si jako nachytaný zákazník.

  • 3. 10. 2009 23:52

    enki (neregistrovaný)

    Já neorunner vnímám jako výsledek ambice vytvořit na základě opensource telefon konkurující na trhu mobilních telefonů. To se zjevně nepovedlo, a podle mě je právě rozdíl mezi neorunnerem na jedné straně a nokií+androidem na druhé straně signifikantní. Tu druhou stranu reprezentují komerční firmy které vzaly opensource a upravily kód tak, aby to zařízení prodali masovému zákazníkovi. To je pro mě absolutně ok, obzvlášť pokud zpětně komunitě přispívají.
    To že si neorunner může každý koupit je úplně v pořádku, já se zabýval spíš komerčním aspektem podpory opensource jako takového.