Hlavní navigace

Názor k článku Grafická karta EGA: pouze mírný pokrok v mezích zákona od RRŠ - Mimochodem: tak nějak v souvislosti s tímto seriálem,...

  • 24. 7. 2024 18:58

    RRŠ

    Mimochodem: tak nějak v souvislosti s tímto seriálem, zachtělo se mi zavzpomínat na staré časy DOSu, a zároveň mi pod ruku přišel soubor "C-42M.ZIP", obsahující prakticky kompletní zálohu onoho čtyřicetimegového harddisku, byť z pozdější doby (prosinec 1995), kdy jsem již provozoval dvoudiskovou sestavu (C: 42M + D: 135M). Datum odpovídá přechodu na Windows 95 - to přestal malý disk stačit.
    Nicméně na onom disku zůstal zachovaný i soubor "DT.DAT", z 20. července 1992 - čímž lze poměrně přesně stanovit buď datum posledního spuštění systému z tohoto disku, nebo datum, kdy přestal sloužit v PP 06 - to teď už z vlastní paměti nevyhrabu.
    Každopádně ten soubor generoval program, spouštěný ihned po startu systému, kterým bylo možné poměrně rychle a uživatelsky pohodlně nastavit datum a čas; ten načetl "DT.DAT", nastavil předběžné hodnoty, pomocí myši či klávesnice bylo možné je opravit na aktuální, a před koncem se opět aktualizoval "DT.DAT". (Dávka "END.BAT" provedla aktualizaci bez zobrazení uživatelského rozhraní, a umožnila následně i restart - ale tak nějak nebylo zaručené, že ji spustím...)
    Tahle šaškárna tam byla proto, že PP 06, coby správné XTéčko, neměl žádný RTC, takže po vypnutí čas zapomínal. (A do nějakého NTP ještě pár let chybělo...)