Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Grafika v UNIXu - přehled softwaru od Petr - tohle je vsecko moc pekne. jenze - soubory...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 8. 2001 15:47

    Petr (neregistrovaný)

    tohle je vsecko moc pekne. jenze - soubory vytvorene temihle ruznymi programy jsou navzajem nekompatibilni a NEODPOVIDAJI STANDARDU. Pdf a dalsi dokumenty pro offset jsme delali (naivne) v softwaru pro linux. pri prvnim pokusu o osvit doslo ovsem k prekvapeni - CELE SLAVNE LINUXOVE GRAFICKE STUDIO JE TOTALNE K NICEMU. Takze hura k Adobe, W2000 a Photoshop + Indesign to jisti. Je hezke, ze programy pro linux existuji, ale k cemu to je kdyz je nelze k nicemu pouzit. pokud nekdo zacne rejpat do nasis schopnosti - zprovoznit to nedokazaly ani TRI firmy, jez se honosi titulem "odbornici na unix". Nebudu je tu radsi jmenovat.

    Linuxaci si proste musi dokazovat, ze u nich to JDE ZADARMO. To, ze je to budto 10x slozitejsi nebo zcela nefunkcni nepriznaji nikdy

  • 23. 8. 2001 21:51

    Stanislav Brabec (neregistrovaný)

    O spolupráci s komerčními programy se zmíním, včetně chyb, které jsou v některých programech. Ne vždy však jdou chyby na úkor Linuxové strany. Např. některé komerční PS interpretry neumějí věci, které jsou v PostScript Language Reference Manual zmíněny, jiné dělají cosi navíc, co by neměly tam pro změnu není popsáno.
    Ostatně s tou kompatibilitou to není nijak slavné ani u těch komerčních programů. Když jsem pracoval ve studiu s jedním takovým programem, kolikrát se musela převrstvovat sazba, aby vygeneroval korektní PostScript třeba pro purpurový plát (na třetí pokus se to opravdu povedlo). O takovém PostScriptovém výstupu z MS-Wordu lze říci, že je to sázka do loterie s malou šancí na výhru (onehdy jsem takhle tratil 2000 Kč, když zákazník přinesl 700stránkový tiskový soubor, a já jsem si nevšiml, že tučné texty jdou na některých stranách do kopce a celá sazba se musela zahodit).
    Pokud udělám takovou věc v otevřeném programu, mohu nadávat jen sobě, že si tu chybu neumím opravit.