Hlavní navigace

I like Q - pět měsíců poté

11. 5. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jaké jsou zkušenosti z provozu mikroplatebního systému I like Q po necelém půlroce provozu? Jaké je zázemí a kolik lidí se na vývoji podílí? Jaká je budoucnost? Ptáme se šéfa vývojářů Jana Pálky.
Kdy se poprvé objevila myšlenka na systém I like Q a za jak dlouho byla k dispozici první funkční verze?

První idea vznikla v únoru 1999 a v polovině roku byly základní kameny toho, co chceme dělat rozmyšlený a provedena analýza. Byly to mikroplatby, flavours (dyn. personalizace), small Villusions (prodej řešení) a shares (deriváty virt. peněz). Z těchto kamenů jsme zatím implementovali plně mikroplatby a částečně flavours. Velmi dlouho jsme sháněli investici, protože myšlenky byly a jsou příliš odvážné a jsou někdy za hranici „state of the art of the Internet“.
Implementace započala někdy v květnu 2000, když jsem získali kapitál. Celkově vývoj první funkční verze trval několik měsíců (nepočítám uživatelské rozhraní).

Na jakém hardwaru a operačním systému I like Q běží?

OS: Solaris 7
platforma; J2E (java)
DB: Oracle 8i

HW: Používáme servery od SUN. Pro frontend servery řady Netra a pro backend servery řady Enterpise 4XX. Používáme též disková pole A1000.

Kolik lidí se na plný úvazek věnuje I like Q a kolik z nich jsou programátoři?

14 (5) – nejsou do toho započítáni externisté.
Potřebujeme špičkové lidí. Ti nejlepší z ČR jsou už dávno v USA, protože je tady v ČR nikdo nezaplatí. Proto se snažíme nabídnout práci perspektivním studentům a ti se samozřejmě nemůžou 100% věnovat I LIKE Q. Věříme však, že se z nich stanou špičkoví odborníci na nejnovější technologie a až dostudují budou oněmi špičkami v IT, které stále hledáme. Několik takových nadějných jednotlivců zaměstnáváme, ale stále hledáme nové. Proto se může na první pohled jevit 14 (5) jako velký nepoměr, ale nejsou do toho započítání tito lidé a externí specialisti.

I like Q běží v ostrém provozu necelý půlrok, co ten půlrok přinesl? Překvapilo vás něco – příjemně nebo nepříjemně?

Ostrý provoz běží od 1.1.2001 a dosud přinesl spousta poznatků a překvapení. Příjemně mě překvapilo, že naše vize o budoucnosti Internetu sdílí spousta uživatelů a majitelů serverů. Spíše nepříjemně překvapen jsem z malé vůle pro tuto vizi něco podniknout. My se snažíme o vybudování tržního prostředí na Internetu, o to, aby lidé nabízeli svoje služby a produkty a jiní lidé je zase kupovali (k tomu je potřeba platební infrastruktura – lhostejno zda Q či X nebo Y). I LIKE Q přináší pevný bod (pevnou měnu) do tohoto turbulentního prostředí, měnu přístupnou pro každého.
Ale dalším příjemným překvapením je, že se konečně objevují první uživatelské projekty (např. prodej log na mobily nebo videa – mpg). Uživatelé tedy začínají chápat, že Q jsou peníze a ne nějaké body a to se všemi důsledky. Pro všechny další průkopníky doporučuji developer.ili­keq.com, kde najdou více informací.

Jak velkým problémem jsou různí podvodníčci, kteří se snaží oklamat systém a něco na tom trhnout? Vzhledem k tomu, že každé Q je kryto korunami, kradou vlastně reálné peníze. Co proti ním děláte?

Je to přesně jako v civilizovaném světě, v celkovém objemu transakcí se tito inteligentní podvodníčci beznadějně ztratí. Neustále zlepšujeme heuristiky pro odhalování robotů apod., a oni je zase vylepšují a pořád dokola. Nicméně pro mně je to spíše věc programátorské prestiže. Na druhé straně pokud by celková škoda přesáhla jistou hranici, pak budeme uvažovat o podání trestního oznámení. Pokud to čtou nějací robotáři, klikači apod., tak ať se raději zamyslí (neriskují) a udělají něco užitečného pro ostatní (třeba za Q).

Jaké jsou úspěchy a ohlasy na straně serverů? Vím o poměrně úspěšně implementaci na serverů nabit.cz, co ostatní?

Myslím, že ohlas že strany serverů je velmi dobrý. Uvážím-li, že jsme zatím na propagaci I LIKE Q vynaložili minimum prostředků, pak jsem spokojen. Některé servery implementují systém bez problémů, podle jasných představ a postupně své služby rozšiřují, někteří své cíle teprve hledají. Pro některé servery je prodej jejich služeb klíčový pro jejich další existenci a bez platebního kanálu by se těžce probíjeli. Pro další je systém nástroj, který k ním přivede vyprofilované návštěvníky a tím se jim zvětší šance na získání placené reklamy atd.
Servery ale již začínají chápat, že potenciál I LIKE Q neleží jen v platební infrastruktuře, ale i ve velmi účinném marketingovém nástroji (věrnostní programy, průzkumy trhu, reklama).

A co uživatelé, kteří ještě I like Q neznají nebo nepoužívají? Jak je chcete přilákat a přesvědčit, aby sytém používali? Deset, dvacet nebo padesát tisíc uživatelů je jistě obdivuhodné číslo, ale dokud to nebude půl miliónů, stále to myslím nebude ono.

Chceme zapojit co nejvíce serverů, vytvořit síť míst, kde se Q můžou utrácet nebo získávat. Tyto zapojené subjekty se sami budou snažit ukázat svým uživatelům výhody tohoto platebního nástroje. A naopak, my se všem uživatelům I LIKE Q snažíme ukázat přednosti zapojených serverů. Společnost Villusion také podporuje některé projekty, na kterých lze zřetelně ukázat uživatelsky komfort mikroplateb. Jsou to např. Evidky, projekt Autorovi přes rameno a další.

Poslední otázka – co Villusion a Linux, potažmo OpenSource obecně?

Naše vývojová platforma je JAVA a protože na Linuxu JAVA běží, tak někteří vývojáři používají Linux. Když jsme vybírali jaké knihovny budeme používat, tak jsme vybírali i podle kritéria zda-li knihovna je OpenSource popřípadě pod jakou GNU licenci je, apod.
Myšlenka udělat ze systému I LIKE Q OpenSource je jistě podnětná, ale aktuální bude až I LIKE Q poběží nejméně rok a nás tým bude větší. Udělat z projektu dobrý OpenSource není jednoduché – je to zvláště náročné na dokumentaci, verzovani atd. a hlavně ostatní vývojáři musí mít důvod se zapojit do takového projektu.

Děkuji za rozhovor.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.