Hlavní navigace

Názor k článku Internetové spolky v ohrožení: chcete komerční nebo nekomerční.net? od Danny - Cele je to jenom o (ne)placeni dani a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 11. 2023 7:14

    Danny
    Stříbrný podporovatel

    Cele je to jenom o (ne)placeni dani a nic vic za tim neni. Nekomercnost ale prece neni jen o tom, zda-li je subjekt osvobozen od platcovstvi dane, jak se tu snazi nekteri navliknout... takovy NIX.CZ, CZNIC a nebo i CESNET se za nekomercni instituce zrovnatak nepovazuji, ridi je jejich clenove... a dane (DPH, DPPO) normalne plati. Maji snad nekvalitni infrastrukturu? Stagnuji snad? ;-) Proc oni dane plati a internetove spolky by nemely, kdyz defacto delaji to same.

    Spolky dane platit nechteji... tak laviruji na hrane zakona a hledaji klicky, jak se placeni vyhybat. Jak je to v Cesku zvykem ;-) Nikdo nechce platit dane, kazdy se snazi o "optimalizaci". Jenom t svou optimalizaci nedokazou obhajit ani pred financakem, ale ani pred soudem... a tak se snazi hrat na city.

    Akorat ty spolky take zamlcuji, ze vedle zdanlive nekomercni cinnosti delaji taky i cistou komerci. Na infrastrukture vybudovane za penize clenu (a casto za podpory z komunalu, ktery tu "neziskovku" podpori) nastoupi dcerinna spolecnost ze sta procent vlastnena spolkem a nabizi bezne komercni sluzby. Ta dcerinka samozrejme neni tolik zatizena tim, ze by musela resit naklady na budovani infrastruktury - a to se samozrejme promitne i na jejich cenach. A samozrejme se tahle vzajemna plneni nikam do ucetnictvi nepropisuji. Je to jeste vubec fer? ;-) Nebo to hranici se snahou opet kratit dan a ziskat nejakou vyhodu na trhu, kdy optiku po meste zakopou jako "neziskovka", ale pak si na tom vesele prodava sluzby nejaky "eserocko"? ;-)