Hlavní navigace

Názor k článku Internetové spolky v ohrožení: chcete komerční nebo nekomerční.net? od Glottis - bohuzel musim nesouhlasit. Spolkum, je jedno, jestli budou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 11. 2023 8:32

    Glottis

    bohuzel musim nesouhlasit. Spolkum, je jedno, jestli budou platit dan, jestli budou platit dph. Kdyz by stat za spolky prisel a rekl, kluci, mozna mozna bude lepsi kdyz zacnete to dph platit tak rekneme ... ale jo je nam to jedno. Stejne veskere naklady jsou bez dane.

    Jenze pokud uz se neziskovy spolek zalozi tezko to jde zmenit. Prihlasit se k dani prakticky nejde, z fu vas vyhodi jestli jste se nezblaznil, kdyz jste z podstaty veci od toho oprosten. Zrusit spolek je prakticky nerealne a prevest ho na jiny druh subjektu taky.

    Misto toho stat vytahne na krizovou vypravu, zacne delat kontroly, zvat stovky lidi na vyslech. Vybere si jeste hranicni obdobi co nejvic do minulosti muze (vetsinou v obdobi covidu kdy byla jakakoliv aktivita minimalni), setreni pak natahujou co to jde. Pocit z toho pak je jediny, ze zdrzovanim se snazi cas natahnout tak, az spolek strati moznost uplatnit odpisy dph. Stat bude chtit zpetne dph (to je snad od zacatku obdobi co se prosetruje) ale firma/spolek ma jen tri roky zpetne na odpisy. Takze klidne muze vzniknout rok, dva, za ktery spolek muze dostat plnou sazbu dph.

    Pokud spolek udelal dcerinky, mohl to byt jeden z mala zpusobu, jak dan prave platit. Duvodu muze byt samozrejme vic.