Hlavní navigace

Názor k článku Internetové spolky v ohrožení: chcete komerční nebo nekomerční.net? od Uncaught ReferenceError: - přečti si ty odkazované příběhy a řeš to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 11. 2023 10:37

    Uncaught ReferenceError:

    přečti si ty odkazované příběhy a řeš to individuálně, je to prostě různé.

    Jsem v jednom spolku aktivní, po vlně z Plzně jsme se vloni rozhodli, že začaneme platit DPH a oddělíme učetně činnost spolku od poskytování služeb. Co člověk nechtěl, přišel FÚ a doměřil nám daň 3 roky nazpět za celý obrat, plus úroky a penále. Zpětně ty peníze už nevybereme a je to existenční problém pro spolek, takové státní kleště. Přitom to pravidelně s FÚ konzultujeme, ptáme se, řešíme to, řeší se to na konferencích, vyjádřilo se k tomu i kdysi ministerstvo.

    Co si budeme povídat, v 90. letech to opravdu byla ryze komunitní činnost a komerční alternativa nebyla, vždyť i univerzitní sítě jsme kopali a natahovali sami.

    Dnes už jsou komerční služby a spolky v tomhle jsou v konfliktu, jak ale udělat ten přerod? Kdy ho udělat, když stát nelidsky napařuje maximální trest (finanční)? Vždyť i ten soud v Plzni je argumentačně dost jednostranný a např. neodpustil daň ani těm členům, kteří byly aktivní a starali se o to a prostě přejal výpočet FÚ, přitom sám argumentuje, že přesně v tomhle je ten rozdíl, ale při výpočtu daně pak rozdíl neexistuje?