Hlavní navigace

Názor k článku Internetové spolky v ohrožení: chcete komerční nebo nekomerční.net? od Uncaught ReferenceError: - Takže ty kritizuješ to, že spolky chtějí svoji...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 11. 2023 12:01

    Uncaught ReferenceError:

    Takže ty kritizuješ to, že spolky chtějí svoji činnost zlegalizovat podle aktuálního výkladu zákonů? A kdy to měli udělat, když ještě před pár lety to podle státu nebylo potřeba (máme písemně). Argument, že příjmy spolku se vypaří jsi si vycucal z prstu.

    Mysli na to, že třeby my tady jsme 27 let, děláme kroužky pro děti, učíme je si stavět roboty (dříve rádia a led blikačky) a hrát si s elektronikou, zajišťujeme místní rozhlas, stejně tak spravujeme lokální síť, kterou jsme si sami postavili (nikdo jiný tady fyzickou síť nemá, žádné adsl), to vše za jeden členskej příspěvek v dobrovolné výši (prakticky ale všichni platí kolem těch dvou stovek). HW nakupujeme společně nebo ho dávají zdarma členové, bavíme se o 150 členech v pahorkatině v CHKO.

    Já to začal dělat po skončení studia, protože jsem si na tom místě pořídil chatu. Teď příjde stát a řekne, že poskytujeme internet za 200 Kč a musíme to danit. To tak ale přece není, ten příspěvek jde primárně na provoz spolku pro ostatní činnosti, ne všichni členové mají internet a využívají ho.

    Takže jsme si založili komanditiní společnost, která začala poskytovat internet a členové, kteří chtěli, začali platit další příspěvěk za internet (v oblasti není jiný poskytovatel kromě slabého 5G). Do toho vlítl FÚ a doměřil daň spolku za roky zpětně ač je tady nová společnost, která tu činnost začala provozovat.

    Tohle je úplně opačný případ než je pilsfree (kde jsem také členem) a stejně to FÚ posuzuje jako přes kopírák. Ty to děláš úplně stejně.