Hlavní navigace

Názor k článku Internetové spolky v ohrožení: chcete komerční nebo nekomerční.net? od Aleš Příhoda - Jsem členem rady jednoho takového spolku a mám...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 11. 2023 14:13

    Aleš Příhoda

    Jsem členem rady jednoho takového spolku a mám k tomu toto:

    1) DPH platíme i teď v každém nákupu, který uděláme a který si z daní neodečítáme.

    2) Jako spolek nemáme naprosto žádný problém daně platit stejně, jako to dělají firmy. Jako neziskovka nemáme zisk, čili daň je/bude/by byla zanedbatelná a jen z toho, co FÚ neuzná (paradoxně jsou to často právě spolkové činnosti).

    3) Problém FÚ je, že přijde s pokrouceným výkladem zákona a chce něco 6 let zpětně, což by bylo ještě ok, ale on k tomu nedovolí uplatnit náklady, takže místo té mizivé daně je z toho daň opravdu obrovská , k tomu s penále a úroky za tu celou dobu. Nejdřív zaplať, pak se suď. Likvidační.

    4) FÚ je při komunikaci velmi pomalý. Když něco chce on, je na to 15 dnů, jak odpovíme my, půl roku se nic neděje. Po celou tu dobu dál naskakují úroky, penále, procházejí lhůty. Snad to dělají ze své úřednické nekompetentnosti, ale možná to dělají schválně.

    5) Hodně tu píše Danny. Zhrzený člen právě jednoho z těchto spolků, podle mých informací problémista a udavač. Nestojí za to si tu s ním psát.