Hlavní navigace

Názor k článku Internetové spolky v ohrožení: chcete komerční nebo nekomerční.net? od Uncaught ReferenceError: - Rozdíl je to vědět a mít úplnou a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 11. 2023 16:16

    Uncaught ReferenceError:

    Rozdíl je to vědět a mít úplnou a přesnou evidenci, jen vědět to nestačí pro to, abych rozlišoval daňové a nedaňové plnění. Krom toho to musím dělat k datu, kdy došel příspěvek (tj. aspoň k danému měsíci).

    spolkovou cinnost nezpochybnitelne prokazete s osvobozenim problem nebude a narazil jsi na jádro dalšího pudla. FÚ nám ale nepřímo řekl, že považuje všechny příspěvky za platbu za služby a prokázat opak musíš ty. A jak se prokazuje spolková čínnost před FÚ? Zkoušel jsi to někdy? Je to absurdní bizár. Vždyť i pro FÚ jsou tyhle věci nové a neznají to, prej to máme zpětně vytáhnout kamerových záznamů. Ono se to nějak vysvětlí, mě spíše fastinuje to silové fungování státu, kdy dělá vyloženě nátlakové akce, posílá platební příkazy aniž by zahájil nějaké správní řízení a šetření, dělá si vlastní výklady a vyžaduje evidenci, kterou nám zákon neukládá.

    Nemáme zpětně jmenný seznam lidí, kteří byli na pořádaných akcích, nemáme ani evidované vztahy těch lidí (děti členů, kamarádi dětí). Známe se a je to na slovo. Evidování těhle osobních údajů si zase zaděláváme na větší problémy (GDPR), žádný předpis nám nenařizuje takovou evidenci si pořizovat a naopak nám v tom spíše brání.

    Byl jsi někdy na nějaké akci na vesnici? Viděl jsi, že by tam někdo někdy obcházel lidi a zapisoval si jejich občanky? Postup FÚ je přesně v tomhle duchu, očividně i tvůj.

    Tak polovina členů používá internet, proto jsme se rozhodli ho oddělit do vlastního chlívečku. Vybudovanou síť ale třeba také používáme na sledování počasí, tvoříme senzory, ty pak posílají data na naše servery, kde se zpracovávají, vše máme bez internetu a učíme děti jak to funguje, máme i programy pro první stupně škol a vedeme kroužky na programování, vše jako spolek za dobrovolné příspěvky. Každý měsíc nějakou akci uděláme.

    Začali to řešit plošně a lítají třísky, v tom je hlavní problém. To si stát nemůže dovolit a měl by přistupovat individuálně.