Hlavní navigace

Názor k článku Internetové spolky v ohrožení: chcete komerční nebo nekomerční.net? od Uncaught ReferenceError: - máš tady něco zažitého spousty let, nikde není...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 11. 2023 9:59

    Uncaught ReferenceError:

    máš tady něco zažitého spousty let, nikde není jasně dané co máš přiznávat a co ne, ta činnost spolku není primárně poskytovat internet, ale dělat vzdělávání a volnočasovou aktivitu. Vždyť třeba Junák tohle musel před pár lety také řešit a celé to narovnat, těch pokut a sporů vzniklo také spousta.

    Běžně příjmy přiznáváme a daníme, když se udělá akce se vstupným, prodává se ve stánku občerstvení, to vše se normálně přiznává, ale daň je pořád nulová, neděláme to pro zisk.

    Těch míst, kde to může třít je více, poskytujeme informace o lokálních předpovědích počasí (vč. vlastního modelu na výpočet), což jsou data za které zemědělci platí velké peníze, děláme kroužky a kurzy pro děti, což je opět trh, kde se platí tisíce za každé dítě na pololetí. To vše stát může vyhodnotit jak ekonomickou činnost, je to ale absurdní, přesně od toho přece spolky existují.

    Kde je prosímtě dané, že poskytování internetu je ekonomická činnost a dělání jiné aktivity nikoliv? To nemáš nikde, mluvíš tady i černém podnikání a neplacení daní, to mě trochu uráží. FÚ zjednodušeně šetří (má šetřit), jestli daný subjekt vykazuje znaky ekonomické činnosti (dělá to pro zisk bez zapojení členů) v tržním prostředí. To je zrovna tvůj příklad s taxikářem na letišti nebo pilsfree. Nj. ale poskytování sítě na venkově, kde není reálná konkurence (proto i tu síť děláme) mezi členy, které jsou zároveň i aktivní ve spolku. Problém je tažení FÚ, kdy vlastně používá úplně stejnou argumentaci jako ty.