Hlavní navigace

Názor k článku Internetové spolky v ohrožení: chcete komerční nebo nekomerční.net? od Uncaught ReferenceError: - nj. ale Aleš Příhoda mluví v bodu nejspíš...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 11. 2023 10:29

    Uncaught ReferenceError:

    nj. ale Aleš Příhoda mluví v bodu nejspíš o dani z příjmu a nikoliv o DPH. Zpětná registrace k DPH a odpočty DPH podle faktur zase takový problém asi není, ale je to chyba spolku.

    Problém je hlavně doplatek na dani z příjmu bez možnosti si uznat náklady. FÚ to může vyžadovat 3 daňové roky zpětně od začátku správního řízení/šetření, to ale může trvat roky a nemusí se o tom spolek ani dozvědět. Stejně tak je problém požadovat doplatek daně za roky, ve kterých již kontrola proběhla v minulosti (náš případ).

    Když někdo udělá chybu a poruší zákon, ok, stane se, napraví se to, zaplatí pokuta, když ale poruší zákon celá plejáda subjektů, vypadá to na systémový problém a stát by se k tomu měl i systémově chovat. My třeba máme historicky několik písemných vyjádření od GFŘ, MF a FÚ, které jsou v rozporu s argumentací FÚ dnes.

    Když stát chtěl vyjasnit podmínky třeba kolem solárních a větrných elektráren, udělal workshopy, pozval si firmy z oboru, vysvětlil problematiku a stanovil nové měkké podmínky podle dohod. Když stát chce změnit, jak se vlastně chovají spolky, které poskytují internet, pošle na ně FÚ s požadavkem doplatit daň podle obratu a ne podle účetnictví.