Hlavní navigace

Názor k článku Internetové spolky v ohrožení: chcete komerční nebo nekomerční.net? od Danny - Placeni dani je konecny produkt danoveho priznani. Jasne,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 11. 2023 22:45

    Danny
    Stříbrný podporovatel

    Placeni dani je konecny produkt danoveho priznani. Jasne, pokud vam rozdil prijmy minus vydaje vyjde nula, nedejboze zaporny, zadnou dan nezaplatite. Ovsem u tech velkych spolku nastala situace jina - EBITDA bylo dost vysoke kladne cislo, ale hralo se na osvobozeni. A o tom se zacly i soudit.

    Do toho se nektere spolky rozhodly, ze teda to poskytovani internetu vytahnou do dcerinne firmy :-) A razem jim tam magicky dost poklesl pocet clenu spolku i vykazane prijmy z clenskych prispevku.

    Trapnou pasazi v tomto bode je, ze jde o spolky, co se jinak spolecne pravidelne potkavaji na pude jedne zajmove organizace, kterou si zalozili. Akorat nedokazali najit postup, co by spolecne uplatnovali. Ono ten problem kolem (ne)daneni se resi uz skoro deset let - ale v ramci te spolecne komunity se resily spis zabomysi valky, kdy statutari nekterych tech spolku aktivne usilovali o vylouceni jinych spolku ze spolecneho zajmoveho sdruzeni. K tomu se vam hosi uz dnes taky nepriznaji ;-) Aneb cele slavne NFX bylo az do roku 2018 krasne transparentni organizaci. Pak prestali i zverejnovat zapisy... a klidne si dohledejte, kdo za temi zmenami stal. Ja to fakt nebyl ;-)

    To vse - secteno, podtrzeno - vyrobilo pakarnu i tem ostatnim. Mate tu rozsudky z NSS s nejakym tvrzenim v rovine defacto-judikatu, do toho mate spolky, co danou cinnost vykonavali a najednou objektivne podezrele hodne klesly sledovane ukazatele (80%), co ve vysledku zavery soudnich rozhodnuti jen potvrzuji. Fakt se divite reakci z uradu? ;-)

    Ano, kdyz se dostanete do situace, ze se dan domeruje dodatecne, skyta to jiste nepohodli. Ano, tak uz to chodi, ze clovek treba zaplati pokutu a nebo ne vse se mu dodatecne podari oznacit jako danove uznatelny naklad (coz je samozrejme take jista forma sankce).

    Ja treba ale verim tomu, ze ty male poctive spolky sva danova tvrzeni nakonec obhaji. Bude to sice chvili trvat (jako vse v pravnim state), ale obhaji si to. Protoze fakt je videt rozdil mezi tim, kdy to funguje fakt jako komunita a skutecna sousedska sit - a kdy je to cele pojate tak, ze se za kazdou cenu honite za pripojenim co nejvetsiho mnozstvi lidi a moc se nelisite od komercniho poskytovatele. A to delaly predevsim prave ty spolky, co se dnes schovavaji za formalne neexistujicim sdruzenim "nekomercni.net". Tam hledejte svuj zdroj problemu...