Hlavní navigace

Názor k článku Internetové spolky v ohrožení: chcete komerční nebo nekomerční.net? od Danny - Stat tem spolkum bila mista nebrani pokryvat. Pretrvavajici...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 11. 2023 23:58

    Danny
    Stříbrný podporovatel

    Stat tem spolkum bila mista nebrani pokryvat. Pretrvavajici existence tech bilych mist na druhou stranu dokazuje, ze ani ty spolky se tam casto vlastne moc nehrnou. Obcas se to nekde povede, ale rozhodne to neni univerzalni pravda, ze by spolky pokryvaly ta mista, ktere se komercne pokryt nevyplaci. A o penezich to nutne nemusi byt, ve spouste prdelich sveta mate komercaka, co vas pripoji za dve stovky, naopak ten clensky prispevek v ramci spolku muze byt i vyssi. Ono se v realu ty strategie kam rust moc nelisi - jak spolky, tak komercni firmy dnes resi, jestli dava ekonomicky smysl nejaky pristupovy bod vybudovat. Ze spolku se mozna budou tvarit, ze vam klidne postavi spoj za sto tisic jen aby vas pripojili za tri stovky mesicne, ale v praxi... se na to ty spolky vykaslou stejne, jako komercaci :D Jo, muzete mit kliku a kamarady - a pak "z protekce" se udela vyjimka.

    Navic ty spolky, co stoji za "nekomercni.net" ve skutecnosti pusobi v celku civilizovanych mistech. Ano, obcas se nekterym povede taky vyhreznout do nejake zapadle vesnicky v blizkem okoli, ale vesmes pusobi v mistech, kde je i nejaka ta komercni alternativa. Ale i to neni problem - necht pusobi vedle komercnich subjektu. Cela diskuze je o tom, ze tu cinnost by bylo slusne take radne danit - a nikoliv si hrat na nejake danove osvobozeni, i kdyz vedle dalsi znaky chovani se nicim nelisi od komercnich firem. Ono to ve finale pokrivuje trh, kdyz nekdo nektere povinnosti plnit musi - a nekdo jiny ne, protoze jen dospel k pravni klicce, kdy se muze z nekterych povinnosti vyvliknout.

    Je treba zajimave i to, ze kolem nekomercni.net nefiguruji vsechny spolky, co se vedle sdruzuji v NFX, zajmovem sdruzeni ne uplne malych spolku :-) Detail, na ktery se nikdo nepta. Byt ten web v realu bezi na stejnem stroji. V realu dalsi ukazka toho, jak se ty spolky nedokazaly moc dohodnout na spolecnem postupu, takze se vymysli nejaka "nova" entita - co dodnes nema ani pravni formu. Protoze v tom NFX jsou proste i spolky, co zvolili jinou cestu - a realne tim zbytku svym zpusobem podrazili nohy - ale ten podraz si nahlas nepriznaji. A jak uz jsem psal vyse, i tem uradum v dusledku dodali do rukou dalsi argument dokazujici, ze ty spolky zadne samaritanstvi uz dnes nejsou a ze se proste na mnoha mistech chovaji stejne jako firma. Letacky, reklama ve verejnem prostoru... chceme pripojit co nejvic lidi (maximalizovat prijmy), ale nechceme to danit... i kdyz ty lidi, co jsme pripojili to berou jako sluzbu, co si zitra "vezmou" klidne nekde jinde... :-)

    Ciste reseni by bylo odlisit ty, co sluzby opravdu jen konzumuji, mit takovy prijem zauctovane jako vedlejsi cinnost - radne zdanenou - a z toho klidne financovat tu bohulibou cinnost hlavni. Odlisit aktivni cleny od pasivnich konzumentu spolky zvladaji uz dnes - ty data maji, jen samozrejme budou tvrdit, jak to "nejde". Tim meritkem klidne muze byt (ne)aktivita v ramci spolkovych aktivit - ostatne treba i CZNIC ma "automat", co z vas udela pridruzeneho clena, pokud jste dlouhodobe pasivni clen - a to muze byt snadno vec, co se navaze i na ucetnictvi. Ty reseni existuji, cesticky jsou proslapnute - akorat u tech spolku neni vule ;-)