Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kardiostimulátory mají tisíce chyb, kupte ho na eBay a zkuste hacknout od Tonda - Prodávat nezabezpečený kardiostimulátor je zcela evidentně trestný čin...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 6. 2017 16:43

    Tonda (neregistrovaný)

    Prodávat nezabezpečený kardiostimulátor je zcela evidentně trestný čin stejně jako prodej jiných nebezpečných výrobků. Je velice podivné, že to vůbec může distribuovat.

    Co na to zkušební elektrotechnický ústav apod.?

  • 9. 6. 2017 19:17

    Smazaný profil

    Pokusím se na váš dotaz věcně odpovědět: každý software i hardware je ve své podstatě zranitelný. Včetně procesorů, jiných procesorů a dalších komponent počítače včetně BIOSu. Jde jen o to, jestli a jak se na chyby přijde. Jinak bychom mohli vlastně zakázat všechny ty internety okamžitě.

    Článek pojednává o chybách v kardiostimulá­torech. To je jedna věc: chyby mohou otevřít cestu útočníkovi. Otázka však je, jaká bude klinická závažnost takového útoku pro pacienta. A především na to by se měl klást důraz v medicíně (samozřejmě nikoli v IT :-)).

    Některé v článku popsané problémy se týkají situací, kdy má člověk kardiostimulátor v ruce. Jakmile je přístroj implantovaný do pacienta, k fyzickému rozhraní a konkrétním součástkám už nemá útočník přístup. Šance, že se někdo vláme k výrobci kardiostimulátorů a něco tam provede před implantací do pacienta, je jistě dost malá.

    Druhým pólem jsou zranitelnosti umožňující vzdálený útok. Ale ani ten nemusí být klinicky závažný: pokud útok "jen" rychleji vybije baterku nebo dočasně poškodí telemetrické či paměťové funkce kardiostimulátoru, pacientovi se pravděpodobně nic moc nestane a na příští kontrole se vše přenastaví, případně se dá přístroj vyměnit.

    Problémem je útok, který donutí ICD k výboji, nebo podobně život ohrožující útoky. Těchto zranitelností je ale menšina. Kdybych měl dnes dostat kardiostimulátor či ICD kvůli život ohrožující arytmii, tak si ho nechám implantovat, i když mám o jeho softwarové bezpečnosti pochybnosti (viz Marie Moe zmíněná v článku). Pořád je to totiž nenahraditelný přístroj, který prokazatelně zachraňuje životy. A riziko hackerského útoku je u pacientů s kardiostimulátorem nepoměrně nižší, než jejich takřka jistá smrt, kdyby ten přístroj implantovaný neměli.

    Nicméně je potřeba o zranitelnostech medicínských přístrojů mluvit a výrobci by měli na bezpečnost klást větší důraz. Když se vyvolá dostatečně konstruktivní diskuse, má to výsledky: příkladem budiž počin vědců z MIT, kteří navrhli jakýsi štít zabezpečující komunikaci s již implantovaným kardiostimulátorem.

  • 9. 6. 2017 21:49

    Adam Přibyl

    Je bych chtel upozornit, ze puvodni zdroj clanku, pojednava predevsim o programatorech pro kardiostimulatory i kdyz celkove mi prijde se to tam hodne zamlzuje jako "pacemaker system".

  • 10. 6. 2017 1:07

    robotron (neregistrovaný)

    Nakolik souhlasim s rozhorcenim, mas bohuzel dost mylnou predstavu o tom, co je trestny cin a co ma za ukol EZÚ.